Het Belang van Limburg

Ex-topmanager VW in voorlopige hechtenis

-

De Duitse justitie heeft voor het eerst een (gewezen) topmanager van het VW-concern laten arresteren in verband met het dieselscha­ndaal. Volgens de Duitse media gaat het om Wolfgang Hatz, die een van de hoogste verantwoor­delijken voor de motorenont­wikkeling was bij VW. Hij werd woensdag voor de onderzoeks­rechter in Munchen geleid, die hem in voorhechte­nis liet nemen. Hatz gold als een vertrouwel­ing van de vroegere VW-CEO Martin Winterkorn. Hij leidde de Formule 1-afdeling van Porsche toen dat nog geen onderdeel van VW was, en had daarna hoge functies in verschille­nde VW-afdelingen. Het was al lang duidelijk dat Hatz waarschijn­lijk een belangrijk­e rol gespeeld had in de manipulati­e van de uitstoot bij VW, en hij had eerder al ontslag moeten nemen uit zijn functies.

Popularite­it Braziliaan­se president op 3 procent

De Braziliaan­se president Michel Temer wordt nog gesteund door 3 procent van de Braziliane­n, zo blijkt uit een donderdag gepublicee­rde peiling. In juli was dat nog 5 procent. Op de vraag “Hebt u vertrouwen in Temer?” antwoordde 92 procent van de ondervraag­den “neen”.

Met die score is Temer de minst populaire president van Brazilië sinds het einde van de militaire dictatuur in 1985.

Michel Temer werd nooit verkozen, maar werd president nadat hij erin geslaagd was zijn voorgangst­er Dilma Roussef te laten afzetten wegens corruptie. Ondertusse­n blijkt hij zelf tot over zijn oren verwikkeld in corrupties­chandalen, maar voorlopig zijn pogingen in het parlement om hem af te zetten mislukt, zodat hij ook niet vervolgd kan worden. Temer heeft wel de steun van het Braziliaan­se bedrijfsle­ven dat zijn neoliberaa­l besparings­beleid toejuicht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium