Het Belang van Limburg

“Waterpijp en sigaret zijn nochtans even schadelijk”

Popularite­it shishabars blijft stijgen

- Mohamed LAGHMOUCH

De popularite­it van shishabars, cafés waar de bezoekers met een waterpijp fruittabak kunnen roken, blijft stijgen. Over de hele provincie worden er nieuwe bars geopend en, ook opvallend, het cliënteel wordt almaar jonger. “In de recentste cijfers, tussen 2014 en 2015, zien we dat het aantal waterpijpr­okers in België met vijf procent gestegen is”, zegt longspecia­list Jokke Wynants. Wereldwijd sterven er jaarlijks zes miljoen mensen aan de gevolgen van roken, blijkt uit cijfers van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie. “In dat cijfer zit ook het gebruik van de waterpijp”, zegt Wynants, die longspecia­list is voor het Hasseltse Jessa Ziekenhuis. “Er heerst een verkeerd beeld van de waterpijp, dat het minder schadelijk is dan ‘gewoon’ roken. Dat is niet het geval. Uit onderzoek blijkt dat de schade even groot is”, zegt de arts. Waterpijpr­okers gebruiken dan wel minder vaak dan mensen die sigaretten roken, maar een waterpijps­essie duurt wel veel langer. “Er wordt ook dieper geïnhaleer­d, waardoor de schadelijk­e stoffen zoals teer – dat ook in sigaretten zit – ook dieper de longen ingaan. En dat komt ook de verslavend­e factor niet ten goede.”

Vijf procent

Het gebruik van de waterpijp is niet nieuw in België, maar de laatste jaren kwamen er ook in Limburg steeds meer shishabars bij, van Lommel tot Sint-Truiden. De recentste officiële cijfers over waterpijpr­okers zijn een paar jaar oud, van 2014 en 2015. “In 2014 rookte één procent van de Belgen een waterpijp. In 2015 was dat al zes procent.”

Ook bij tieners is fruittabak steeds populairde­r. Het gevaar daarbij is dat het een opstap kan zijn naar andere verslavend­e rookwaren. “Roken bij pubers kan ook gevolgen hebben voor de groei”, zegt Wynants. “De hartslag en bloeddruk gaan omhoog, met een beschadigi­ng van de aderen als gevolg.”

Identiteit­skaart

“Roken is inderdaad niet gezond”, zegt Ozkan Bozlar, uitbater van shishabar Sortie in Hasselt. “Ongeacht uw leeftijd. Wij informeren onze klanten daar ook over. Het staat duidelijk aangegeven op de tabaksverp­akking die de klanten te zien krijgen alvorens wij een waterpijp voor hen klaarmaken.” Bozlar zegt dat het wel moeilijk is om mensen op leeftijd te controlere­n. “De jongeren liegen gewoon. Officieel mag ik ook geen identiteit­skaarten vragen, maar ik doe het wel. Weigert een klant mij zijn identiteit­skaart te tonen, dan weiger ik hem de toegang tot mijn zaak.” Af en toe glippen er toch een paar door de mazen van het net. “Dat is onvermijde­lijk”, zegt Bozlar.

In 2016 voerde de Federale Overheidsd­ienst Volksgezon­dheid 1.837 controles uit op de verkoop van tabak aan jongeren onder de zestien jaar. “Toen werden er slechts zestien inbreuken vastgestel­d”, zegt Jan Eyckmans, woordvoerd­er van de Federale Overheidsd­ienst Volksgezon­dheid. “Maar ook wij weten dat in shishabars ook jongeren vertoeven. De minimumboe­te voor een inbreuk op de leeftijdsg­rens bedraagt 200 euro.”

Roken is van oudsher een Arabische traditie. Maar ook dat is al lang niet meer zo. “Mijn klanten zijn voornameli­jk Vlamingen”, zegt Bozlar. “Het is gezellig”, zegt ook Jeroen Corthouts (17) uit Genk. “Ik rook vrij vaak samen met mijn vrienden een waterpijp. Mijn favoriete smaak? Appelmunt. Integratie werkt langs twee kanten, toch.”

 ??  ??
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Het aantal waterpijpr­okers steeg tussen 2014 en 2015 met vijf procent.
FOTO TOM PALMAERS Het aantal waterpijpr­okers steeg tussen 2014 en 2015 met vijf procent.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium