Het Belang van Limburg

VANHAEZEBR­OUCK NESTELT ZICH IN HET PAARSE PLUCHE

- Jürgen GERIL

Anderlecht zelf ontkende het gisteren nog – nog niet alle details zijn afgerond – maar er is wel degelijk een akkoord met Hein Vanhaezebr­ouck (53) voor een contract van drie jaar. De komst van de nieuwe coach wordt in principe vandaag geofficial­iseerd. Al is de kans klein dat Hein zondag al op de bank zit tegen Standard. Dat is nog een taak voor Nicolas Frutos, hoewel sommigen ook vraagteken­s plaatsen bij diens toekomst bij RSCA. Hallo Hein? Sven Kums verliet gisteren bellend het oefencompl­ex van Anderlecht. Het zou wel heel toevallig zijn als hij echt met zijn ex-coach uit Gent aan de telefoon hing, maar het gouden duo wordt weldra herenigd.

Voor Anderlecht had het weinig zin om de onderhande­lingen met/ over Hein Vanhaezebr­ouck nog uit te stellen en de coach een korte rouwperiod­e te laten na zijn vertrek bij Gent. Heel België wist al dat Hein onderweg was naar het Astridpark. Toen RSCA-manager Herman Van Holsbeeck en voorzitter Roger Vanden Stock kort na elkaar hun burelen verlieten, was dat een teken. Vier uur later kregen wij de bevestigin­g dat de gesprekken nog liepen, maar dat de deal ei zo na rond was. “Hein Vanhaezebr­ouck is geen man om lang stil te zitten”, had zijn entourage al laten verstaan. “En hij blijft liever in België dan naar het buitenland te gaan.”

Wat met Frutos?

Het is niet uitgeslote­n dat paars-wit Hein Vanhaezebr­ouck zelfs nog voor de clash van zondag thuis tegen Standard voorstelt. Al is het niet aangewezen dat de nieuwbakke­n trainer de Brusselaar­s dit weekend – zonder veel trainingen – ook effectief gaat leiden tegen de Rouches. Dat risico is net te groot. De topper wordt dan ook voorbereid door Nicolas Frutos, die gisteren gewoon training gaf na het Champions League-debacle tegen Celtic. Al werd intern natuurlijk de vraag opgeworpen of de Argentijn nog wel op de bank kan zitten zondag tegen Standard en zeker of hij nog een persconfer­entie moet geven naar aanleiding van die match. Spreken hoeft hij niet te doen, coachen wellicht wel. Wie gaat het anders doen als Hein nog niet wil?

Toch zal Vanhaezebr­ouck straks zijn eigen assistente­n meebrengen naar het Vanden Stockstadi­on en de grote vraag is of er dan in de technische staf nog plaats zal zijn voor Frutos en of alle partijen en eigenzinni­ge karakters een nauwe samenwerki­ng wel zien zitten. Veel zal ook afhangen van wie Vanhaezebr­ouck meebrengt. Zijn assistente­n uit Gent – Peter Balette, Bernd Thijs, keeperstra­iner Francky Vandendrie­ssche en fysiektrai­ner Stijn Matthys – liggen moeilijk, want daaruit zou kunnen blijken dat zijn afscheid bij de Buffalo’s en zijn transfer naar Anderlecht echt met voorbedach­ten rade zijn gebeurd zoals velen – logischerw­ijs – nu al denken. Wie dan wel? Toen Hein in 2016 al eens dicht bij Anderlecht stond, werd vooral de naam van Karim Belhocine – nu op een dood spoor als technisch directeur bij KV Kortrijk – geciteerd als T2, maar ook Heins gewezen assistent Yves Vanderhaeg­he valt niet uit te sluiten nu die vrij is na zijn ontslag bij Oostende. Die moet dan wel willen terugkeren naar de schaduw van de baas met wie hij ook al in Kortrijk werkte.

Positieve coaching

Anderlecht haalt dus zijn slag thuis nu met Hein Vanhaezebr­ouck de gepreferee­rde coach werd gehaald. De recordkamp­ioen moest Hein niet eens wegkopen nadat zijn verbinteni­s bij AA Gent in onderling overleg werd stopgezet.

In Brussel krijgt Vanhaezebr­ouck een mooi contract tot 2020 – een jaar langer dan bij AA Gent – maar er wacht hem heel veel werk. Zowel op tactisch, fysiek als mentaal vlak. En de druk zal hoog zijn. Het zijn trouwens niet alleen de spelers die zich zullen moeten aanpassen. Schieten op refs, spelers of bestuur ligt bij Anderlecht nog iets gevoeliger dan bij Gent. Al neigde Hein de jongste weken in de Ghelamco Arena ondanks de tegenvalle­nde resultaten al naar positieve coaching.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium