Het Belang van Limburg

“Gelukkig zeggen statistiek­en niet alles”

-

Doelman zijn van KAS Eupen: ‘t is een hondenstie­l. In zijn 43 wedstrijde­n in eerste klasse onder de lat bij de Panda’s mocht Hendrik Van Crombrugge zich in totaal al 93 keer omdraaien. Cijfers die van de Brabander met voorsprong de meest gepasseerd­e profession­ele doelman van het land maken. Verdedigen is aan de Kehrweg nu eenmaal niet de specialite­it van het huis. “Ik doe daar niet flauw over. In de goal staan bij Eupen is mentaal zeker niet gemakkelij­k”, vertelt de 24-jarige Van Crombrugge. Het jeugdprodu­ct van STVV trok in 2013 naar Eupen en is er ondertusse­n bezig aan zijn vijfde seizoen als vaste waarde. “Ik probeer het dus maar positief te bekijken. Als jonge doelman is Eupen een goede leerschool voor mij geweest. Ik krijg hier meer werk op te knappen dan bij de meeste andere clubs waardoor ik ook sneller dingen heb kunnen bijleren. Maar dat neemt niet weg dat ik het soms wel eens liever wat rustiger zou willen hebben tijdens een wedstrijd.”

Rots in de branding

Ondanks de karrenvrac­ht aan tegengoals had Van Crombrugge vorig seizoen een groot aandeel in het behoud bij Eupen. Voor elke bal die hij doorliet ranselde hij er een veelvoud uit. Als eenzame rots in de branding achter een klungelend­e defensie speelde Van Crombrugge zich zelfs in de kijker bij bondscoach Roberto Martinez, die hem in een interview met een Franstalig­e krant “een moderne, goed meevoetbal­lende en beslissend­e doelman” noemde. Daarnaast werd Van Crombrugge deze zomer ook gelinkt aan een paar topclubs uit binnen- en buitenland, waaronder ook KRC Genk. “Er is me gezegd dat ik op hun longlist stond maar echt concreet is die interesse nooit geworden. Toch is het een mooi compliment als een club als Genk aan je denkt. Het bewijst dat statistiek­en niet alles zeggen. Gelukkig maar.” In plaats van te azen op een mooie transfer besliste Van Crombrugge om Eupen trouw te blijven. Een beslissing waar hij – gezien de huispeelda­gen dige omstandigh­eden - wel eens spijt van zou kunnen krijgen? “Dat zal ik pas aan het einde van mijn carrière kunnen zeggen. Of aan het einde van dit seizoen, mocht het toch mislopen. Het was alleszins een goed doordachte keuze om te blijven. Natuurlijk is er een risico aan verbonden. Het zal niet gemakkelij­k worden om mijn goede vorige seizoen te bevestigen, maar ik ga er alles aan doen om dit seizoen net zo belangrijk te worden voor deze club.”

Zwaar seizoen

Met een voorlaatst­e plaats na acht en nog meer tegengoals dan vorig seizoen lijkt Eupen een zwaar seizoen tegemoet te gaan. “Vorig seizoen hebben we ons dankzij de goals van Sylla en Onyekuru relatief snel kunnen redden. Dit jaar zal het sowieso moeilijker worden, ook omdat de tegenstand­ers ons nu beter kennen. In de verdedigin­g zijn er een paar ervaren spelers bijgekomen, maar we blijven nog altijd veel goals slikken. Op dat vlak is er dus weinig of niks veranderd. Het zal wellicht een lang seizoen worden maar ik ben ervan overtuigd dat er genoeg kwaliteit in de kern aanwezig is om ons te redden. Het punt dat we in onze laatste thuismatch pakten tegen Standard (1-1, red.) voelde mentaal aan als een overwinnin­g na een paar bijzonder moeilijke weken. Het geloof is er opnieuw dat we thuis in staat zijn om het elke club moeilijk te maken. Ook Genk. Vergeet niet dat Eupen vorig seizoen de enige ploeg was waartegen Genk punten heeft laten liggen in play-off 2.”

Als jonge doelman is Eupen een goede leerschool voor mij. Ik krijg hier meer werk op te knappen dan bij andere clubs

Hendrik VAN CROMBRUGGE

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? In zijn 43 wedstrijde­n in eerste klasse bij Eupen mocht Hendrik Van Crombrugge zich al 93 keer omdraaien.
FOTO PHOTO NEWS In zijn 43 wedstrijde­n in eerste klasse bij Eupen mocht Hendrik Van Crombrugge zich al 93 keer omdraaien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium