Het Belang van Limburg

En toch had het gekund

Zulte Waregem mist de durf en de kansen voor een stuntje

- Frank BUYSE

Alle voortekene­n waren goed en uiteindeli­jk bleek Lazio niet zo’n killer. Maar Essevee durfde pas na de rust weer Essevee worden, voetbalde uiteindeli­jk bijna evenveel open kansen bij elkaar als Lazio, maar ging toch weer onderuit. “En toch is dit geen gemiste kans”, aldus coach Francky Dury. Hmm.

GROEP K Zulte Waregem had uit dat doodse decor van een leeg Stadio Olimpico kunnen wegglippen met een punt. Hadden de West-Vlamingen sneller durf getoond. Hadden ze meteen gestart met Kaya en Olayinka, misschien. Hadden ze hun kansen evengoed afgewerkt als Lazio – ook maar vier, overigens. Dan zeggen wij: dit was een gemiste kans.

Niet alleen omdat alle voortekene­n op een stuntje goed waren. ’s Ochtends al informeerd­e voorzitter Carl Ballière bij het ontbijt nog eens: “Immobile start dus niet?” Neen, voorzitter, de“fantastisc­he” spits Ciro Immobile – 11 goals in 8 matchen – begint op de bank. Net als Sergej Milinkovic­Savic, de ex-Genkenaar die intussen al 50 miljoen zou waard zijn. En net als de Portugese ster Nina en aanvoerder Lulic. Essevee startte degelijk georganise­erd, maar na een kwartier stond het alweer 1-0. Hamalainen rea- geerde niet voldoende alert op een hoge voorzet van Lukaku en Marusic – ook nog actief geweest in de Belgische competitie– legde af voor Caicedo. Die defensieve foutjes, het blijft een probleem. Opdracht volbracht meteen voor Lazio, dat nochtans ook niet al te heftig begonnen was aan de match. De Italianen mochten verder rustig breien, een mak Essevee kon er nauwelijks iets tegenover stellen. Waar was het lef waar Dury het eerder over had? Zijn uitleg achteraf: “Sommigen noemden ons na de 1-5 tegen Nice toch naïef ? We wilden beter doen en langer in de match blijven. En dat is gelukt.” Ook omdat Lazio nooit echt het tempo optrok. Eén keer raakte Essevee voor de rust aan de overkant, toen Iseka zelf de kans creëerde, maar dan wild naast schoot. Dury begreep dat er een reputatie op het spel stond – en dat het een unieke kans bleef om iets te rapen bij een Italiaanse topclub – en bracht aan de rust dan toch Kaya en Olayinka in.

En jawel: Essevee ging dan toch met wat meer schwung en meer durf voetballen. Al deerde het Lazio aanvankeli­jk nauwelijks, want de compact voetballen­de Italianen hoefden niet door te duwen om controle te houden. Met eerst nog twee kansen voor Lazio – een kopbal van Caicedo ging van dichtbij naast en na een corner besloot de spits nog eens van dichtbij op Leali.

Essevee kreeg dankzij steeds meer durf ook nog twee kansen. Eerst stuitte Iseka op Strakosha en het had even later nog eens gekund: Olayinka – scherp ingevallen – kopte van dichtbij op Strakosha. En een vrijschop van Hamalainen zoefde ook nog eens naast. Om maar te zeggen: het had gekund. Dury hield vol: “Het plan was goed. Ik zag een uitstekend­e match, we hebben zelfs met drie aanvallers geprobeerd en de mind zat goed. Ik ben tevreden.”

In de slotminuut toonde de fantastisc­he Immobile waar het verschil zat: koele omschakeli­ng en efficiënti­e. Maar wat als Essevee meteen na die openingsgo­al zijn tanden had getoond?

 ?? FOTO BELGA ?? Doumbia en Leya Iseka druipen af.
FOTO BELGA Doumbia en Leya Iseka druipen af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium