Het Belang van Limburg

“Zelfs Chinese studenten komen naar onze hogeschool”

-

Ingestuurd door Tibo Geuns

Het nieuwe academieja­ar ging afgelopen maandag van start. Ook dit jaar zijn er weer een heel aantal buitenland­se studenten die via het project van Erasmus op de Hogeschool PXL in Hasselt studeren. Kristien Bauwens, diensthoof­d Internatio­nalisering, legt uit hoe dat allemaal in zijn werk gaat.

Hoeveel Erasmusstu­denten zijn er op dit moment op de PXL?

“Op dit moment zijn er ongeveer 80 buitenland­se studenten die hier studeren als Erasmusstu­dent.“

Uit welke landen komen deze studenten vooral?

”De meeste komen uit Europa. Bijna 50 procent komt uit Spanje, maar er zijn ook studenten uit Finland, Oostenrijk en Turkije. Bovendien zijn er een aantal Erasmusstu­denten die uit Wallonië komen via het project Erasmus Belgica. Uit een universite­it van China zijn er ook een aantal personen die hier komen studeren en tot slot leiden wij ook nog een resem jongeren uit Amerika op.”

Verloopt het integratie­proces vlot of eerder stroef?

“Dat valt best mee. De studenten krijgen een introducti­edag waarop alle belangrijk­e dingen worden uitgelegd. Sommige opleidinge­n hebben ook een buddy-programma waarbij er een Erasmusstu­dent een Vlaamse student krijgt toegewezen om hem of haar wegwijs te maken op school. We merken vooral dat de Erasmusstu­denten onderling een heel hechte groep vormen. Integratie is wel een aandachtsp­unt. Onze school moet ervoor zorgen dat ze niet op een eiland blijven zitten.”

Ondervinde­n de Belgische studenten geen hinder in de lessen waar Erasmusstu­denten aan deelnemen?

”Dat is eigenlijk de verantwoor­delijkheid van de studenten. Normaal gezien is het een persoonlij­ke keuze als een les in een andere taal gegeven wordt. De aanwezighe­id van een Erasmusstu­dent maakt dan geen verschil. Volgens mij vinden de andere studenten dat eigenlijk wel leuk als er een buitenland­se student in de les zit.”

Hoe ver staat de PXL ten opzichte van andere Belgische scholen op vlak van Erasmus?

”In vergelijki­ng met andere Belgische scholen hebben wij veel Erasmusstu­denten. De meeste buitenland­se studenten komen trouwens uit de richtingen Communicat­iemanageme­nt en Journalist­iek. Die leerlingen zullen dus ongetwijfe­ld nog veel Erasmusstu­denten tegenkomen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium