Het Belang van Limburg

“70-plus topsporter­s zijn zo moeilijk te vinden”

- Toon ROYACKERS

Van Australië tot Canada, nergens is een 70-plusser beter in de twintigkam­p dan Pierre Hulsmans (71) uit Zonhoven. Alweer, want vijf jaar geleden werd hij ook al wereldkamp­ioen bij de 65-plussers. Toen versloeg hij een Brit na een heroïsche, maar sportieve strijd. Ook deze keer was hij weer de strafste in onder meer polsstoksp­ringen, steeple, verspringe­n, kogelstote­n en hamersling­eren. Eén probleem: hij was deze keer de enige kandidaat. Daarom roept hij leeftijdsg­enoten op om méér aan topsport te doen. “Na het vorige kampioensc­hap heb ik twee jaar out gelegen door een meniscusop­eratie”, vertelt Pierre Hulsmans. “Evident was het dus zeker niet. Maar deze lente ben ik intensief beginnen trainen. Onderschat het niet, zo’n twintigkam­p. Tussen de discipline­s zit immers onder meer polsstoksp­ringen, honderd meter spurt, steeple, hamersling­eren en hordelopen. Het is dus echt afzien. En ook het psychologi­sche speelt zeker mee. Er zijn jongere deelnemers die bijvoorbee­ld meteen alles geven tijdens de spurt, en dan blessures oplopen. Stom, natuurlijk. Het geheim is om te doseren en je krachten verdelen over alle discipline­s. Ik slaag erin een vrij behoorlijk gemiddelde te halen over alle sportproev­en.”

Geen kandidaten

Teleurstel­ling was er wel toen eind augustus het wereldkamp­ioenschap twintigkam­p doorging in Turnhout. In de leeftijdsc­ategorie voor zeventigpl­ussers bleek er maar één kandidaat: Pierre Hulsmans zelf, dus. “Of ik de medaille zo gekregen heb? Helemaal niet. Integendee­l, je moet alles binnen de tijd uitdoen. Anders is er van een medaille of een titel helemaal geen sprake. Maar ik heb het dus opnieuw gehaald, al was het zonder concurrent­ie. Het was natuurlijk meer relaxed dan vorige keer, maar ergens ook wel jammer. Ik zou me zo graag meten aan andere 70-plus topsporter­s, maar die zijn moeilijk te vinden. Nochtans trekken die wedstrijde­n wel echt een internatio­naal publiek. Bij de zeventigpl­ussers zijn we echter zeldzaam. Het is ook best duur, en een gigantisch­e prijzenpot is er uiteraard niet. We moeten onze reis zelf betalen, al trek ik er met plezier voor de wereld rond. Gaat het volgende keer door in Australië, dan ga ik zeker mijn titel verdedigen. Ook als ik straks 75-plusser ben. Zo lang ik gezond ben, doe ik verder.”

 ?? FOTO TORO ?? “Ik zou me zo graag willen meten aan andere 70-plus topsporter­s, maar ze zijn zo moeilijk te vinden”, aldus Pierre Hulsmans.
FOTO TORO “Ik zou me zo graag willen meten aan andere 70-plus topsporter­s, maar ze zijn zo moeilijk te vinden”, aldus Pierre Hulsmans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium