Het Belang van Limburg

“Ik ga niet dansen, daar doe ik niemand een plezier mee”

- Benjamin PRAET

We reserveren al een plaatsje in de top vijf op het Songfestiv­al volgend jaar: de VRT stuurt de Leuvense singer-songwriter Laura Groeseneke­n, een knappe vrouw met een knappe stem. Nu alleen nog een artiestenn­aam, want die tongbreker krijgen ze in Lissabon niet uitgesprok­en. En hopelijk een straffe song. “Ik voel de druk, ja. Maar druk is goed.” Uiteraard leest u eerst dit artikel helemaal tot het einde, maar dáárna haast u zich online om het videofragm­ent van Laura Groeseneke­n op het filmfestiv­al van Gent in 2012 te bekijken. De versie die ze er bracht van ‘Tomorrow Never Dies’, met het Brussels Philharmon­ic Orchestra onder leiding van Dirk Brossé, is intens, doorleefd en ronduit prachtig. Een betere introducti­e is er niet. Het is ook met die song dat de jonge Leuvense singer-songwriter – rechtstree­ks aangeduid door de openbare omroep, zonder voorrondes – gisteren werd voorgestel­d aan de verzamelde pers.

Ozark Henry & Hooverphon­ic

Groeseneke­n werkt dan wel als grafisch ontwerper bij Ikea – zeg eigenlijk: visual merchandis­er –, ze is geen muzikaal groentje. “Sinds 2014 zing en speel ik bij Ozark Henry. We stonden al samen Laura GROESENEKE­N

Zangeres op Rock Werchter. En met Alex Callier schreef ik het nummer ‘Gravity’ voor Hooverphon­ic, dat later zelfs internatio­naal bekend werd toen modemerk Cacharel het in zijn reclamecam­pagne voor parfum gebruikte.”

Ze heeft al een eigen project, Sennek, maar vanaf vandaag zijn de spots helemaal op haar gericht. “Daar ga ik aan moeten wennen. Tot nog toe kon ik me altijd verschuile­n achter Piet (Goddaer, oftewel Ozark Henry, nvdr.). Dat was een heel comfortabe­le positie. Nu krijg ik ineens een gezicht. Dat heeft impact.”

Maar schrik om tot het einde der tijden ‘dat meisje van het Songfestiv­al te zijn’, heeft ze niet. “De wedstrijd draait de jongste jaren weer meer om de muziek, niet om de gimmick. Dat imago glijdt dus snel van je af. Al besef ik wel dat de laatste kandidaten voor ons land stuk voor stuk een mooi parcours reden en hoog eindigden. Goh, wat gezonde druk is goed, denk ik.” Groeseneke­n komt overigens niet uit een muzikale familie, “maar wel uit een familie van muzieklief­hebbers”. Met een hoofdrol voor nonkel Eddy. “Hij is een grote fan van het Songfestiv­al en koopt elk jaar de compilatie-cd’s. Zo ben ik ook altijd mee.”

Er mag gerust een boodschap inzitten. En wat drama ook. Omdat ik zelf ook zo ben

Rock of een ballade?

Zingen kan ze dus. Nu het lied nog. De komende maanden zal Groeseneke­n samen met haar team hard zoeken naar de juiste song en een bijbehoren­de act. Of dat een ballade wordt, dan wel een rocknummer of iets daartussen­in, zal nog moeten blijken. “Mogelijk probeer ik zelf een lied te componeren, maar ik ga songs van andere muzikanten zeker niet naast me neerleggen enkel en alleen omdat ik ze niet zelf heb geschreven”, zegt ze.

Het belangrijk­ste, vindt ze, is dat het nummer oprecht is. “Er mag gerust een boodschap inzitten. En wat drama ook. Omdat ik zelf ook zo ben. (lacht) Twee dingen staan vast. Het zal in het Engels zijn, want Nederlands bekt niet zo goed bij mij. Én ik ga niet dansen. Daar zou ik niemand een plezier mee doen.”

En hoe ze in Lissabon de naam ‘Groeseneke­n’ in hemelsnaam gaan uitgesprok­en krijgen? “Een artiestenn­aam behoort zeker tot de mogelijkhe­den”, besluit ze lachend.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium