Het Belang van Limburg

Bond viseert beloftenco­ach

- Jan-Pieter DE VLIEGER

Bij een evaluatie van het voorbije WK in Bergen – nul medailles voor de Belgen – heeft KBWB-directeur Jos Smets vrijdag tekst en uitleg gevraagd aan zijn bondscoach­es. Vooral de tegenvalle­nde prestaties van de beloften waren onderwerp van gesprek. “Het moet anders en beter”, zegt Smets. Beloftenco­ach Jean-Pierre Dubois mag zich aangesprok­en voelen. “Neen, het was geen crisisverg­adering”, benadrukt directeur Jos Smets. “Dit overleg stond al gepland bij aanvang van het seizoen. Op dit moment van het jaar evalueren we sowieso alle kampioensc­happen.” Neemt niet weg dat er gisteren scherp is gediscussi­eerd. Met Smets aan de ene kant en de sportieve staf aan de andere: Kevin De Weert (elite), Jean-Pierre Dubois (beloften), Carlo Bomans (junioren) en Ludwig Willems (vrouwen) en baancoach Peter Pieters, technisch directeur topsport Cycling Vlaanderen Koen Beeckman. Ook trainers Erwin Koninckx en Erwin Borgonjon waren erbij.

Over de prestaties bij de mannen elite bestond weinig ongenoegen. “Ik had vooraf het tactisch plan van De Weert kunnen inkijken”, zegt Smets. “Dat was zeer gedetaille­erd en is tot in de details opgevolgd. In die mate dat ik de coach zelfs wil felicitere­n. We moesten passen toen Alaphilipp­e versnelde, maar daarin waren we niet alleen.”

Ook de vrouwen bleven niet onder de verwachtin­gen, vooral omdat er op het zware parcours van Bergen nauwelijks verwachtin­gen waren. Bij de junioren werd nagegaan of er een structurel­e verklaring was voor de talrijke valpartije­n - reden de Belgen met het verkeerde bandenprof­iel? Maar ook daar was de conclusie dat er louter pech mee gemoeid was.

Dubois

Bleven over: de beloften mannen. Met de vijftiende plaats van Bjorg Lambrecht als beste resultaat bleven die een heel eind onder de verwachtin­gen. Daar evalueerde Smets wel scherp: “Ofwel waren de renners niet in vorm, ofwel selecteerd­en we de verkeerde renners.” Het spreekt voor zich dat coach Dubois zich in beide scenario’s aangesprok­en mag voelen. Smets maakte het punt dat bondscoach­es nauwer moeten toezien op de voorbereid­ing van hun renners.

Officieel hebben alle coaches van Smets de boodschap gekregen “dat het anders en beter moet”. Ze krijgen op een later moment de kans om hun persoonlij­ke analyse van de tegenvalle­nde prestaties naar voren te brengen. Vooral Dubois zal dan moeten overtuigen, al benadrukt Smets ook dat er “op dit moment niemand op de wip zit”.

 ??  ??
 ?? FOTO PHN ?? Jean-Pierre Dubois (rechts van Bomans) zit volgens directeur Smets “niet op de wip”.
FOTO PHN Jean-Pierre Dubois (rechts van Bomans) zit volgens directeur Smets “niet op de wip”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium