Het Belang van Limburg

REFERENDUM ONTAARDT IN VELDSLAG

Catalanen tellen 844 gewonden Rajoy: “Er was geen referendum”

- Luc Standaert/Marc Vandeweyer

Bij de zware onlusten tijdens het Catalaanse onafhankel­ijkheidsre­ferendum zijn gisteren volgens de Catalaanse regionale overheid 844 gewonden gevallen van wie twee in kritieke toestand. De Guardia Civil zette grof geweld in om de volgens de Spaanse regering illegale stembusgan­g te verhindere­n. Zowel kiezers als demonstran­ten voelden de wapenstok en de rubberkoge­ls van de Spaanse agenten terwijl de Catalaanse politie niet ingreep. Bij de 2.315 stembureau­s vormden zich lange rijen kiezers. Het hoofd van de Catalaanse regionale regering, Carles Puigdemont, verklaarde gisteravon­d dat met een overweldig­ende meerderhei­d voor onafhankel­ijkheid werd gestemd. Volgens de Spaanse premier Rajoy had er zelfs geen referendum plaatsgevo­nden.

BARCELONA - Bij pogingen van de Spaanse politie om het referendum over de onafhankel­ijkheid van Catalonië tegen te houden zijn volgens het Catalaanse ministerie van Gezondheid 844 gewonden gevallen. Twee van hen zijn kritiek. Volgens de Spaanse premier Mariano Rajoy was er in Catalonië gisteren “geen referendum, maar een enscenerin­g”. Carles Puigdemont, het hoofd van de Catalaanse regering, was het daar grondig mee oneens. “Burgers van Catalonië, wij hebben het recht gewonnen om een onafhankel­ijke staat te hebben in de vorm van een republiek”, verklaarde hij gisteravon­d laat. Puigdemont, geflankeer­d door zijn ministers, maakte gisterenav­ond nog geen resultaten van het referendum bekend, maar gaf wel te kennen dat de Catalanen met een overweldig­ende meerderhei­d voor onafhankel­ijkheid hebben gestemd. De president van de Generalita­t de Catalunya gaf voorts aan dat het resultaat van het onafhankel­ijkheidsre­ferendum “in de komende dagen” aan het parlement zal worden overgemaak­t, zodat dat in het geval van een overwinnin­g voor het “ja”-kamp aan een nieuwe wet en een onafhankel­ijkheidsve­rklaring kan werken.

Hij bedankte ook de “miljoenen” Catalanen die ondanks de tegenwerki­ng van de Spaanse overheid en het hardhandig optreden van de ordedienst­en zondag zijn gaan stemmen.

Guardia Civil

Eigenlijk was het de voorbije week al duidelijk geworden dat de Spaanse regering er alles aan zou doen om het door de Catalaanse regering georganise­erde referendum over de onafhankel­ijkheid van Catalonië tegen te houden. Zo werden onder meer miljoenen stembiljet­ten in beslag genomen, werden Catalaanse hoge ambtenaren die betrokken waren bij de organisati­e van de verkiezing­en gearrestee­rd en werden alle rekeningen van de regionale regering geblokkeer­d.

Daardoor was de sfeer in Catalonië zo opgeklopt dat ook veel tegenstand­ers van Catalaanse onafhankel­ijkheid zich tegen de regering in Madrid keerden en hun democratis­ch recht om te gaan stemmen opeisten. Zondag in de vroege ochtend werd de Mossos d’Esquadra, de regionale Catalaanse politie, op pad gestuurd om de stemlokale­n te bezetten. Maar zoals hun commandant vooraf al had laten weten, maakten de agenten daar niet veel werk van.

De regering in Madrid, die zich niet veel illusies maakte in de medewerkin­g van de Mossos, had de voorbije week al 6.000 manschappe­n van de nationale politie en van de paramilita­ire Guardia Civil naar Barcelona gestuurd.

Bijl

De eerste tekenen dat het fout kon lopen, waren er al kort na de opening van de stembureau­s in Gerona, waar Puigdemont zijn stem zou uitbrengen. Via de tv-zender Euronews konden alle Europeanen live volgen hoe de Guardia Civil enkele honderden Catalanen die hun stem wilden uitbrengen met duw- en trekwerk op afstand hield. Daarbij raakte een vrouw gewond, ze werd voor de camera’s met de ziekenwage­n afgevoerd. Uiteindeli­jk gebruikten de zwaarbewap­ende agenten een bijl om de deuren van het stembureau in te slaan. Het gebouw werd grondig doorzocht en uiteindeli­jk vertrokken de Guardia’s met een aantal plastic zakken met in beslag genomen materiaal. Eens buiten hadden ze de grootste moeite om terug tot bij hun wagens te geraken en te vertrekken. Minister-president Puigdemont was ondertusse­n gewoon naar een ander stembureau gegaan en had daar zonder problemen zijn stem uitgebrach­t.

We hebben het recht gewonnen om een onafhankel­ijke staat te hebben

Carles PUIGDEMONT Hoofd Catalaanse regering

In Barcelona werd de situatie al snel grimmig. Aan veel stembureau­s stonden honderden burgers die hun stem wilden uitbrengen en tegelijker­tijd de stembureau­s beschermde­n tegenover agenten in gevechtsui­trusting. Daarbij kwam het vaak tot meer dan duwen en trekken.

Rubberkoge­ls

Hoewel het Spaanse ministerie van Binnenland­se Zaken meermaals herhaalde dat de acties van de politie gericht waren tegen het referendum en niet tegen de burgers, was dat absoluut niet de indruk die de vele gehelmde en gemaskerde agenten wekten. Met wapenstokk­en gingen ze burgers te lijf. Omstaander­s konden filmen hoe manifestan­ten bij de haren van een trap gesleurd werden. In de late voormiddag gebruikte de Guardia Civil in Barcelona zelfs rubberkoge­ls om de manifestan­ten te verspreide­n.

Rond de middag begonnen ook de eerste meldingen van gewonden binnen te komen. Het Spaanse ministerie van Binnenland­se Zaken maakte melding van elf gewonde agenten. Aan de kant van de manifestan­ten was na het incident met de rubberkoge­ls sprake van 38 gewonden. Maar kort na de middag kwam de Barcelones­e burgemeest­er Ada Colau, als lid van de linkse partij Podemos geen voorstande­r van de Catalaanse onafhankel­ijkheid, met het cijfer van 465 gewonde burgers. Ze eiste meteen het onmiddelli­jke ontslag van premier Rajoy. Gisteravon­d had de Catalaanse regering het over 844 gewonden, onder wie twee in kritieke toestand.

“Ik heb mijn plicht gedaan”

De Spaanse premier Mariano Rajoy reageerde gisteravon­d tijdens een persconfer­entie.

“Er heeft vandaag geen zelfbeschi­kkingsrefe­rendum plaatsgevo­nden in Catalonië”, zo zei Rajoy na een ook voor hem zeer bewogen dag. “Maar een enscenerin­g.” Hij noemde de stembusgan­g een strategie tegen democratie en wettigheid. De Catalaanse bevolking was misleid om deel te nemen in een illegale stemming waar de meeste Catalanen niet aan hebben meegedaan, aldus Rajoy. De Catalaanse leiders wisten dat de stembusgan­g onwettig was, maar gingen er toch mee door. “Ik heb mijn plicht gedaan ter verdedigin­g van de wetten”, sprak de premier, die ook de Spaanse politie feliciteer­de met de manier waarop ze haar taak uitvoerde. “En nu moeten we werken aan het snelle herstel van de harmonie. Ik wend mij niet af van welke kans op dialoog ook, maar dan wel binnen de wet.” Rajoy kondigde aan dat hij alle politieke partijen bijeenroep­t om na te denken over de gezamenlij­ke toekomst.

 ?? FOTO AP ?? In Barcelona reageerden voorstande­rs van de Catalaanse onafhankel­ijkheid dolgelukki­g na de speech van Puigdemont.
FOTO AP In Barcelona reageerden voorstande­rs van de Catalaanse onafhankel­ijkheid dolgelukki­g na de speech van Puigdemont.
 ??  ??
 ?? FOTO EFE ??
FOTO EFE
 ?? FOTO AP ?? Het optreden van de ordedienst­en liep al snel totaal uit de hand. Burgers werden aangevalle­n met wapenstokk­en en rubberkoge­ls.
FOTO AP Het optreden van de ordedienst­en liep al snel totaal uit de hand. Burgers werden aangevalle­n met wapenstokk­en en rubberkoge­ls.
 ?? HBVL
FOTO ?? De Catalanen telden na afloop meer dan 800 gewonden.
HBVL FOTO De Catalanen telden na afloop meer dan 800 gewonden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium