Het Belang van Limburg

Hulp voor gevangenen met psychische problemen

Nieuw project helpt ex-gedetineer­den bij re-integratie in de samenlevin­g

- Liliana CASAGRANDE

Vanaf vandaag start er gespeciali­seerde hulp voor gevangenen die uitzicht hebben op hun vrijlating, maar verslaafd zijn of met psychische problemen kampen. “Gespeciali­seerde hulpverlen­ers zorgen ervoor dat hun re-integratie in de maatschapp­ij vlot verloopt”, zegt Vlaams minister van Welzijn Jo

Vandeurzen (CD&V). Voor mensen die bijna vrij zijn, wordt een programma opgestart zodat ze – eens buiten – meteen weten waar en bij wie ze terecht kunnen. De intake gebeurt in de gevangenis zelf, zodat hulpverlen­ers makkelijke­r het vertrouwen van gevangenen winnen. De hulpverlen­ers worden ingezet voor de moeilijkst­e dossiers.

Vanaf vandaag kunnen gevangenen die verslaafd zijn of psychische problemen hebben, bij hun vrijlating begeleid worden door de gespeciali­seerde hulpverlen­ers van Tandem. Dat moet hun re-integratie in de samenlevin­g verbeteren. Tot in 2016 bestond er een soortgelij­k project voor verslaafde­n. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) pikt het weer op en breidt het uit tot ook geestelijk­e gezondheid. “In 2011-2016 was er al een project in alle Belgische gevangenis­sen”, zegt Kaat Vanthuyne, coördinato­r van Tandem. “Wij waren als Centaal Aanmelding­spunt Drugs (CAP) verantwoor­delijk voor Vlaanderen, ook in Brussel en in Wallonië was er een project. Maar na de laatste staatsherv­orming en de bijhorende overdracht van een aantal bevoegdhed­en vond Justitie dat dit eerder thuis hoorde bij Welzijn.” Dus was er een jaar lang niks. Vandeurzen pikt nu de draad weer op en breidt het project uit. “We gaan niet alleen met verslaafde­n werken, maar ook met mensen die psychische problemen hebben. We richten ons op mensen die bijna vrij zijn. We regelen dat ze na hun vrijlating bijvoorbee­ld ook een keer per week naar de psychiater of de psycholoog kunnen. Als ze geen woning of dagbestedi­ng hebben, dan melden we dat ook aan andere diensten.”

Hoe gaan gevangenen trouwens om met hun verslaving? Een gevangenis zou toch drugs- en alcoholvri­j moeten zijn? “In de praktijk geraken ze ook in de gevangenis aan drugs of alcohol”, weet Vanthuyne. “Maar ook als ze in de gevangenis niks gebruiken, dan betekent dat niet dat ze van hun verslaving af zijn. Ze moeten dus geholpen worden zodra ze vrij zijn zodat ze niet herbeginne­n.” Het team gaat in alle Vlaamse gevangenis­sen aan de slag, behalve in die van Tongeren omdat die bedoeld is voor jongeren. “We krijgen nu subsidies tot in 2019, maar we hopen dat die steun daarna structuree­l wordt.”

Wachtlijst­en

In het vorige systeem waren er lange wachtlijst­en om aan de hulp te geraken. “Maar toen mocht iedereen om hulp vragen, ook advocaten. Nu zijn het de hulp- en gezondheid­sdiensten die in de gevangenis actief zijn die ons de vraag stellen.” Als het dossier van de gedetineer­de te ingewikkel­d is voor deze diensten, dan schakelen zij Tandem in. “Vaak hebben mensen ook meer dan één probleem.” Zo’n 40 procent van de gedetineer­den zou er niet in slagen om - eens vrij - de opgelegde voorwaarde­n na te leven. “We willen de re-integratie­kansen verhogen”, zegt minister Vandeurzen. “Daarom is Tandem er voor alle gedetineer­den met een geestelijk gezondheid­sprobleem. Als Vlaamse regering bedden we de verslaving­szorg in de gezondheid­szorg in.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? “We willen de re-integratie­kansen verhogen”, zegt Vandeurzen.
FOTO PHOTO NEWS “We willen de re-integratie­kansen verhogen”, zegt Vandeurzen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium