Het Belang van Limburg

Burgemeest­er niet blij met omstreden moslimbene­fiet in Genk

Omstreden Stichting BabyCare zamelt ditmaal geld in voor hulpbehoev­ende vluchtelin­gen

- Roel DAMIAANS

GENK - Gisteren organiseer­de de islamitisc­he Stichting BabyCare in Sledderlo een geldinzame­ling voor vluchtelin­gen in nood. De omstreden organisati­e vormt op dit moment in Nederland het onderwerp van een gerechteli­jk onderzoek naar witwasprak­tijken. Volgens inlichting­endiensten is het niet transparan­t wat er met het ingezameld­e geld gebeurt. Het vermoeden bestaat dat er mogelijk ook IS-strijders mee gefinancie­rd worden. Het benefiet dat Stichting BabyCare gisteren in Genk organiseer­de was enkel bedoeld voor vrouwen. De opbrengst was bestemd als noodhulp voor Rohingya-vluchtelin­gen, een onderdrukt­e minderheid. Volgens de flyer van het benefiet konden de moslima’s in de parochieza­al Sint-Jozef in Sledderlo geld inzamelen via veilingen of door de verkoop van eten. “Twee weken geleden ben ik op de hoogte gebracht van het evenement. En vanaf dat moment zijn alle betrokken politie- en inlichting­endiensten er actief bij betrokken. ”, zegt de Genkse burgemeest­er Wim Dries. Hij zegt dat het niet de eerste keer is dat de omstreden moslimorga­nisatie geld komt inzamelen voor een goed doel. “Als burgemeest­er ben ik niet gelukkig met de komst van deze organisati­e naar Genk, maar op dit moment beschik ik niet over wettelijke middelen om het evenement te verbieden.”

Huiszoekin­gen

De islamitisc­he hulporgani­satie opereert vanuit Geleen in Nederlands-Limburg, maar steekt geregeld de grens over om in onze provincie geld in te zamelen. In het verleden waren er al meerdere benefiets in Genk. Een geplande benefiet in Houthalen-Helchteren in maart dit jaar werd op het laatste moment geannuleer­d. Stichting BabyCare kwam in februari dit jaar in opspraak na verschille­nde huiszoekin­gen in Nederlands-Limburg in het kader van een witwasonde­rzoek. Speurders vielen onder andere binnen in de Al Houda-moskee in Geleen. Die stond al langer in het vizier van de Nederlands­e justitie voor extremisme en verdachte geldstrome­n. Het Nederlands­e gerecht vermoedt dat de aan de moskee gelinkte organisati­e Stichting BabyCare banden heeft met het IS-kalifaat. Ook bij verschille­nde Belgische inlichting­enen politiedie­nsten staat de organisati­e op de radar. Stichting BabyCare was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Het benefiet van Stichting BabyCare vond gisteren plaats in parochiehu­is Sint-Jozef in Sledderlo.
FOTO SVEN DILLEN Het benefiet van Stichting BabyCare vond gisteren plaats in parochiehu­is Sint-Jozef in Sledderlo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium