Het Belang van Limburg

Geen winnaars

- Door Luc Standaert REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

Het ziet er niet naar uit dat er ooit een echte uitslag zal zijn van het referendum dat de regionale regering van Catalonië gisteren hield over de onafhankel­ijkheid van de Noord-Spaanse regio. Door het optreden van de paramilita­ire Guardia Civil, die vanuit Madrid het bevel gekregen had het referendum met alle middelen te beletten, konden vele kiezers niet in de stembureau­s geraken, werden stembiljet­ten voor of na het stemmen in beslag genomen, en verliep de hele stembussla­g in zo’n chaos dat het eigenlijk niet de moeite loont zelfs maar te proberen de stemmen te tellen.

Toch heeft Catalonië gisteren een grote en wellicht onomkeerba­re stap gezet in de richting van de afscheidin­g van de rest van Spanje. Niet door het referendum zelf, maar door het vanuit Madrid gedicteerd­e nodeloos gewelddadi­ge optreden van de Spaanse politie.

Voor de camera’s van de massaal aanwezige internatio­nale pers werden niet alleen deuren met bijlen ingeslagen en stemlokale­n bezet door politieman­nen in zware gevechtsui­trusting, er was ook te zien hoe met de wapenstok ingehakt werd op ongewapend­e burgers, hoe vrouwen bij de haren weggesleur­d werden en hoe er met rubberkoge­ls geschoten werd op… mensen die gebruik wilden maken van hun stemrecht. Dat de Spaanse vicepremie­r Soraya Saenz de Santamaria in Madrid verklaarde dat de regering op die manier de democratie in beschermin­g nam, was van een surrealism­e de Catalaanse schilder Salvador Dali waardig.

Toch had de regering in Madrid eigenlijk het recht aan haar zijde. Het referendum was immers illegaal verklaard door het Spaanse hooggerech­tshof en in een rechtsstaa­t hoort zo’n uitspraak gerespecte­erd te worden. Bovendien was de manier waarop de Catalaanse regering de beslissing over het referendum door het parlement jaagde ook niet fraai.

Maar premier Rajoy had kunnen volstaan met gewoon vast te stellen dat het referendum illegaal was en dus geen gevolg kon hebben. Dan waren veel Catalanen niet gaan stemmen en was er misschien ook geen meerderhei­d geweest voor onafhankel­ijkheid, want lang niet alle Catalanen willen weg uit Spanje.

Maar door de opbouw van de voorbije weken met de inbeslagna­me van stembiljet­ten en de arrestatie van Catalaanse ambtenaren zorgde Madrid zelf voor de mobilisati­e van de Catalanen. Het optreden van de Guardia Civil gisteren was het logische orgelpunt van die escalatie. De kloof tussen Catalonië en de rest van Spanje is onpeilbaar diep geworden, en de reputatie van Spanje – en vooral die van Mariano Rajoy – ligt aan diggelen.

Dat de Spaanse vicepremie­r in Madrid verklaarde dat de regering de democratie in beschermin­g nam, was van een surrealism­e de Catalaanse schilder Salvador Dali waardig

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium