Het Belang van Limburg

“Madrid wilde chaos uitlokken”

-

BARCELONA - N-VA-Kamerlid Peter Luykx uit Lommel is als internatio­naal waarnemer in Barcelona. “Een immens emotionele ervaring: we worden hier als waarnemers vastgepakt, omhelsd. Terwijl de Spaanse regering alles in het werk stelt om de dag te doen mislukken in chaos.”

“De stemming wordt grimmig”, zegt Luykx aan de telefoon in het tumult bij het grote stembureau in de Escola Industrial in Barcelona. “We zijn vandaag in stembureau­s in Sitges en Barcelona geweest. Overal was er dezelfde drukte, binnen en buiten. In zo’n bureau zie je tientallen mensen in de weer om er voor te zorgen dat de stembusgan­g geloofwaar­dig verloopt. Dat moet manueel omdat de informatic­a blijkbaar gesaboteer­d werd. Er worden lijsten opgemaakt van wie gestemd had. De Catalanen mogen stemmen waar ze willen of kunnen, maar er is hen gevraagd om dat zo veel mogelijk in hun eigen woonplaats te doen.”

De internatio­nale waarnemers worden volgens Luykx met open armen ontvangen. “Het is een immens emotionele ervaring: we worden hier als waarnemers vastgepakt, omhelsd. Ik heb vandaag duizenden mensen gezien die, soms met de tranen in de ogen, hun recht op zelfbeschi­kking uitoefende­n. Terwijl de Spaanse regering alles in het werk stelt om de dag te doen mislukken in chaos.”

“Ik heb vanochtend geduw en getrek gezien, een poging om de ordelijke gang van zaken in de war te sturen. Elders was het optreden van de Guardia Civil totaal onacceptab­el, in tegenstell­ing tot het beheerste optreden van de Catalaanse politie die ook vruchteloo­s bemiddelde met de Spaanse tegenhange­rs. Er zit een plan achter het Spaanse politiegew­eld: de stembusgan­g in chaos te doen verlopen zodat de uitspraak van de kiezers geen gezag meer heeft. Dit is een inzet van overheidsm­acht die een Europese democratie onwaardig is.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium