Het Belang van Limburg

“Kloof met rest van Spanje is weer een stuk dieper”

-

BARCELONA - Vorige week zei Mark Meesen, een Lonenaar die in Barcelona woont en werkt, in onze krant nog dat hij niet dacht dat het bij het referendum tot geweld zou komen. Het is gisteren anders uitgedraai­d. “Iedereen hier is geschokt door het geweld van de politie”, zegt Meesen. “Ook oudere mensen die alleen maar wilden gaan stemmen, werden geschopt en geslagen. En de Catalanen deden niks terug. Het is al even schokkend dat de Partido

Popular van premier Rajoy in Madrid beweert dat ze op die manier de democratie verdedigt.”

“Maar er zijn in ieder geval heel veel mensen naar de stembureau­s gegaan. In een aantal gevallen konden ze niet stemmen, in andere gevallen heeft de politie de stembiljet­ten achteraf in beslag genomen, en het systeem viel ook regelmatig uit. Dus de vraag is of er een resultaat zal zijn.”

Vraag blijft hoe het nu verder moet. “Vandaag zijn veel meer Catalanen pro onafhankel­ijkheid geworden. Dat is duidelijk”, zegt Meesen. “De kloof met de rest van Spanje is alweer een stuk dieper geworden. Bij de lezersreac­ties op de websites van de kranten in de rest van Spanje merk je ook dat er geen greintje solidarite­it is met de Catalanen. De oplossing zou een echt referendum zijn, zoals enkele jaren geleden in Schotland. Maar in het parlement in Madrid zijn drie van de vier grote partijen daar tegen. Alleen gaan is eigenlijk de enige optie die nog rest, maar hoe moet dat als je ook al geen steun vanuit Europa krijgt?”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium