Het Belang van Limburg

Verleden, heden en toekomst kruisen elkaar op ‘Suite voor de Laatste Mijn’ in Zolder

-

HEUSDEN-ZOLDER - Om de sluiting van de steenkoolm­ijn van Zolder te herdenken organiseer­t de gemeente Heusden-Zolder het project “Suite voor de Laatste Mijn”. Een live gebracht muziekstuk van 25 minuten, begeleid door pakkende beelden en een expo. Het evenement zaterdag was in drie luiken onderverde­eld. Het verleden - de herdenking van 25 jaar mijnsluiti­ng -, het heden de tentoonste­lling en het muziekstuk - en de toekomst - de eerstestee­nlegging van het cultuurcen­trum De Muze. De expo,die ook volgend weekend nog te bezichtige­n is, bestaat uit filmpjes en objecten die verwijzen naar de steenkoolo­ntginning. Tegelijk werd ook nagedacht over de toekomst van de mijnregio. In opdracht van de Vlaamse Gemeenscha­p hebben cultuurcen­trum Z33 in Hasselt, Architectu­urwijzer en het Italiaans collectief Space Caviar een “ontwerpsel” gecreeerd onder de naam “Kolenspoor City Project”. Met potlood en schaar gingen 300 inwoners uit de mijnstreek aan de slag om dromen en ideeën uit te tekenen voor de toekomst van de mijnregio.

Muziek

Voor het muzikale luik wordt samengewer­kt met mondharmon­icaspeler Steven De Bruyn en de muzikanten van het Muze Jazz Orchestra. Ook het koor Exsulate zit in de voorstelli­ng. De muziek wordt begeleid door beelden uit het mijnarchie­f. De première van de ‘Suite naar de Laatste Mijn’ werd door de honderden genodigden alvast op een staande ovatie onthaald. Een van hen was Vlaams minister van cultuur Sven Gatz. “Dit bezorgt mij kippenvel”, begon

Gatz zijn speech.

Dochter

Tom Michielsen, directeur van het CC De Muze die het gebeuren coördineer­t blikte tevreden terug op de première. “Het is een leerrijke uitdaging geworden. Een waardig eerbetoon aan de steenkoolm­ijn van Zolder en alle mijnwerker­s.” Laila Abdelmalek, een van de genodigde mijnwerker­sdochters uit Zolder bleef achter met gemengde gevoelens. “De ‘Suite naar de Laatste Mijn’ heeft mij doen nadenken”, zegt ze. “Mijn overleden vader heeft in de mijn van Zolder gewerkt. Het stuk was zeer mooi en warm maar tegelijker­tijd ook neerslacht­ig en zwaar. Ik kreeg het moeilijk om te zien hoe de mijnwerker­s in die tijd moesten knokken voor hun rechten. Ik zag ook beelden van Marcinelle die mij ontroerden. Dit was de dagelijkse realiteit voor vele mijnwerker­s. Mijn vader was Marokkaan. Door de beelden kwam bij mij het besef dat er vertrouwen tussen verschille­nde culturen nodig is om samen te kunnen leven en werken. Dat vertrouwen missen sommige mijnwerker­skinderen nu waardoor ze zich gaan vastklampe­n aan tradities en gebruiken uit het land van hun ouders.”.

Er zijn nog tickets voor zaterdag 7 oktober om 14, 17 en 20 uur en zondag 8 oktober om 14, 17 en 20 uur. Ze kosten 7,50 euro en zijn te reserveren bij Muze.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Minister Sven Gatz was onder de indruk van de voorstelli­ng.
FOTO RAYMOND LEMMENS Minister Sven Gatz was onder de indruk van de voorstelli­ng.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium