Het Belang van Limburg

“Meer begrip voor onze tics zou al heel veel betekenen”

Moeder en twee zonen met Tourette te gast op ‘Camping Karen & James’

- Roel DAMIAANS

DILSEN-STOKKEM - In de aflevering van ‘Camping Karen & James’ ontvangt het olijkste duo uit de Vlaamse showbizz vanavond patiënten met het syndroom van Tourette. Opvallende deelnemers zijn Tanja Thijs en haar twee zonen Bram en Wout, die alle drie lijden aan deze neurologis­che aandoening. “Ik hoop dat na de uitzending een positief beeld blijft hangen bij de kijker”, aldus de moeder. Het syndroom van Gilles de la Tourette is een neurologis­che aandoening met grote psychische­motionele gevolgen. Voor veel mensen is het nog altijd die aandoening waarbij patiënten vloeken als een ketter of heel grof kunnen zijn. “Dat is jammer genoeg een grote misvatting. Vocale tics uiten zich in gradaties. Er kan sprake zijn van kuchjes, snuiven of het slaken van kreten. Ook kan er een drang optreden om woorden of zinnen van zichzelf of van anderen te herhalen. Tenslotte is er het ongewild herhaaldel­ijk uitroepen van willekeuri­g opgepikte woorden of uitspraken, waaronder soms choquerend taalgebrui­k. Dat heet coprolalie. Het is slechts een minderheid van de patiënten die dit doen. Het syndroom van Tourette uit zich vooral door dwangmatig­e tics. Vocale tics, maar ook fysieke tics zoals hoofddwang­matige schudden of extreem met de ogen knipperen. Het gaat vaak gepaard met andere stoornisse­n zoals autisme, ADHD of slaapstoor­nissen”, zegt Tanja Thijs uit Dilsen Stokkem. Zij is secretaris van vzw Iktic Touretteve­reniging België, een organisati­e die patiënten en familieled­en steunt.

Touretters

Eigenlijk gebruikt Tanja Thijs het woord ‘patiënt’ niet graag. “We spreken gewoon over Touretters. Dat klinkt wat minder negatief.” Tanja Thijs heeft zelf twee zonen, Bram (14) en Wout (11) die allebei de aandoening hebben. “Na de diagnose van mijn beide zonen, heb ik ontdekt dat ik zelf ook een Touretter ben. In het begin was dat wel confronter­end, anderzijds was ik ook blij om te weten wat er mij scheelde. Zelf heb ik meerdere tics zoals met het hoofd rollen of schouders optrekken, maar ik kan ze kanalisere­n en laat ze alleen via mijn benen naar buiten komen. Daardoor kan ik mijn tics goed verbergen. Voor anderen is dat minder vanzelfspr­ekend. Als je hevig met je hoofd schudt of geluidstic­s hebt, dan is het onmogelijk om die weg te steken.”

Prooi voor pesters

Via de vzw Iktic komt Tanja ook in contact met Touretters die zulke zware tics vertonen.

“Het zou al heel veel betekenen als het grote publiek wat meer begrip zou hebben voor mensen met tics. Kinderen met Tourette zijn een gemakkelij­ke prooi voor pesters en voor Touretters is de puberteit, een levensfase waarin kinderen een weg zoeken, een extra moeilijke periode. Een Touretter is vaak heel creatief en draagt het hart op de tong. Met drie stuks in huis, kan ik je verzekeren dat het bij ons wel eens kan stuiven”, lacht Thijs. Iktic telt momenteel zo’n 1.100 leden op Facebook. “Daar zitten een heleboel ‘stille’ leden bij, maar ongeveer 600 nemen actief deel aan de discussies op Facebook. Een honderdtal leden komt zelfs naar speciale activiteit­en die we elke maand in elke Vlaamse provincie organisere­n. Het zwaartepun­t ligt wel in Limburg. Hoe dat komt? Ik denk dat het eigen is aan het vriendelij­ke en sociale karakter van Limburgers.”

Camping

Tanja en haar zonen Wout en Bram slaan vanavond hun tenten op bij Karen en James. “Twee prachtmens­en die echt heel open waren. Het was eerst niet de bedoeling dat ik ook in beeld zou komen, maar de programmam­akers wilden ook een ouder met Touretteki­nderen in het programma. We hebben uiteindeli­jk drie dagen op de camping verbleven en het resultaat is prachtig. Helemaal wat ik hoopte dat het zou worden. De kinderen hebben er de tijd van hun leven beleefd. Ik hoop dat na de uitzending een positief beeld blijft hangen. Het zou voor veel Touretters een geweldige steun zijn als ze niet meer worden aangestaar­d omwille van hun tics.”, aldus Thijs. Meer info: www.iktic.be ‘Camping Karen & James’, 20.35 uur, Vier.

Een Touretter draagt het hart op de tong. Met drie stuks in huis, kan het hier wel eens stuiven.

Tanja THIJS Moeder van twee Tourette-zonen en zelf ook patiënt

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Bram, moeder Tanja en Wout. Alle drie lijden ze aan het syndroom van Tourette. Vanavond maakt de tv-kijker kennis met hen en hun aandoening in ‘Camping Karen & James’.
FOTO TOM PALMAERS Bram, moeder Tanja en Wout. Alle drie lijden ze aan het syndroom van Tourette. Vanavond maakt de tv-kijker kennis met hen en hun aandoening in ‘Camping Karen & James’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium