Het Belang van Limburg

Weyts wil centrale databank voor alle dierenasie­len

-

Vlaams minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts wil de gegevens van de 142 erkende Vlaamse dierenasie­len bundelen op één digitaal platform. Doel is om mensen te overtuigen sneller voor een asieldier te kiezen. Weyts trekt een budget van 30.000 euro om het project te ondersteun­en. “Er zijn 142 dierenasie­len in Vlaanderen. Sommige hebben een goed uitgebouwd­e site waarop het aanbod te zien is, andere niet. Daarom willen we alles centralise­ren op één digitaal, gebruiksvr­iendelijk platform”, aldus Weyts.

Daar zijn enkel grote voordelen aan verbonden. Kleinere werkingen die vaak niet de tijd of de middelen hebben om zich digitaal te tonen, kunnen met het platform gemakkelij­k aan de slag. Ook mensen die een huisdier willen kopen, kunnen op één centraal punt op zoek naar hun favoriete dier. Ook voor de dieren zelf is het een grote stap want via dat platform komen ze misschien sneller terecht in een nieuw gezin. Anderzijds kunnen mensen van wie hun dier is weggelopen via het platform snel zicht krijgen of het niet naar een asiel is gebracht.

Profiel per dier

“Via deze databank kan je op zoek gaan naar een overzicht van alle dieren die op dit moment in een asiel zitten, netjes geordend per soort, per ras, per provincie. Het wordt zo veel makkelijke­r om een dier te vinden”, zegt Weyts, die zelf ook twee asieldiere­n - een hond en een kat - heeft. “Dit platform moet er voor zorgen dat mensen die een dier in huis willen halen niet meteen naar een winkel stappen. Met een gemakkelij­ke zoekopdrac­ht kunnen ze hun huisdier uit het asiel halen.” Op het platform staan alle nodige gegevens, zoals foto’s, documenten, achtergron­dinformati­e en het medische dossier. “Momenteel wachten we nog tot genoeg dierenasie­len meestappen in het verhaal, om het platform te lanceren. We verwachten dat dit in de loop van 2018 kan”, besluit Weyts. De minister trok 30.000 euro uit voor de ondersteun­ing van het project dat werd ontwikkeld door het asiel Ganzeweide in Koksijde.

Extra administra­tie

Voorlopig zijn de reacties op Weyts’ voorstel gematigd positief. “Op papier lijkt dit een mooi idee. Het is positief dat asieldiere­n op deze manier meer aandacht krijgen. Maar ik vraag me af of zo’n centrale databank haalbaar is. Wij hebben vorig jaar ongeveer 600 honden en 900 katten geplaatst”, zegt Philip Zurinckx van het dierenasie­l in Sint-Truiden.

Hij vraagt zich af wie de extra administra­tie voor zijn rekening zal nemen. “Voor elk dier moet een online profiel worden aangemaakt. Dat profiel moeten we ook weer verwijdere­n als het dier weg is uit het asiel. Veel asielen hebben ook een eigen website en sociale media-kanalen die ze moeten onderhoude­n. Dit voorstel voor een centrale databank lijkt op extra werk dat wij er moeten bij nemen, en staat of valt met het aantal dierenasie­len dat zich hiervoor wil engageren”, vrees Zurinckx.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium