Het Belang van Limburg

Voetbalwed­strijd eindigt met rellen, politie en pepperspra­y

Supporters amateurclu­bs THES en Sporting Hasselt in de clinch

- Kristof JACOBS/Jeroen FISSETTE/Toon ROYACKERS

ACV-kantoor Diest nog steeds gesloten na moord Sara Van Passel

Het ACV-kantoor van Diest, waar bediende Sara Van Passel op 21 augustus tijdens het uitoefenen van haar job vermoord werd, is vandaag nog steeds dicht. De collega’s van Sara krijgen ook begeleidin­g. De 38-jarige moeder was loketbedie­nde bij ACV en werd door Sebastiaan H. neergescho­ten in het dienstence­nrum van ACV in Diest. De dader werd dezelfde dag opgepakt, heeft de feiten bekend en is in verdenking gesteld voor moord. De toneelvere­niging van Van Passels moeder heeft haar agenda na het drama omgegooid. “De repetities voor de komedie ‘Bedgeheime­n’ waren in een vergevorde­rd stadium”, zegt Marc Smet van de vereniging. “Maar onze vereniging is in diepe rouw. Sara Van Passel liet op 21 augustus het leven na een brutale aanslag in het ACV lokaal in Diest. Ze was de dochter van ons lid Marleen Fobelets. Het was voor haar onmogelijk om in die omstandigh­eden verder te repeteren maar ook de rest van de ploeg was helemaal niet meer in staat om in die situatie verder aan een ‘komedie’ te werken”, zegt Smet nog. “We hebben dan ook unaniem beslist om de geplande productie naar een latere datum te verplaatse­n.” De voetbalmat­ch tussen het Looise THES Sport en Sporting Hasselt is zaterdagav­ond geëindigd met, geroep, rellen en de tussenkoms­t van de politie die zelfs pepperspra­y moest gebruiken om supporters­kernen uit elkaar te houden. Een aanvaller van Sporting Hasselt die de gemoederen wilde bedaren, kreeg prompt een tweede gele kaart. Vooraf werd al enigszins gevreesd dat de match tussen THES en Sporting Hasselt een risico kon inhouden door enkele heethoofde­n. En het bleek inderdaad na een kwartier al mis te lopen op de tribunes. Enkele Sporting Hasseltsup­porters namen bewust plaats achter de kern THES-supporters, met heen en weer geroep tot gevolg. Toeschouwe­rs zagen hoe het al snel niet alleen bij roepen en tieren bleef, maar hoe ook het bier rijkelijk naar onder werd gekieperd over de supporters van THES heen. “We kregen intussen een oproep om tussen te komen”, laat een woordvoerd­er van de politiezon­e Beringen-Ham-Tessenderl­o weten. “Een eerste patrouille kon vaststelle­n dat de supporters­groepen niet meer gescheiden waren, en dat de sfeer erg gespannen was. Daarom zijn er al snel extra ploegen opgeroepen om de situatie onder controle te houden.”

Rood

In de tweede helft ging het echter van kwaad naar erger. Enkele Sporting Hasselt-fans mengden zich onder de THES aanhang om daar de confrontat­ie aan te gaan, en een politieman deelde zelfs in de klappen. De scheidsrec­hter besloot daarop de match een kwartier stil te leggen. Hasselt-aanvaller Bjorn Ruytinx ging op vraag van de thuisploeg naar de tribunes om de gemoederen tussen de fans te bedaren. Tot zijn eigen verbazing kreeg hij daarop van de scheidsrec­hter een tweede gele kaart. “Toen ik naar de supporters ging, had ik enkel de intentie om de rust te herstellen. Maar plots kreeg ik dus die kaart. De ref voelde duidelijk niet aan wat er aan de hand was”, klonk het na afloop boos bij de Hasseltse aanvaller. “We hadden hem effectief gevraagd om naar de fans te gaan omdat we weten dat hij invloed heeft op die gasten”, bevestigt Wendy Dewit van THES. “Het was echt met de beste bedoelinge­n. Ik vind het enorm jammer dat het hem een tweede gele kaart kostte, want dat was uiteraard helemaal onze bedoeling niet.”

Pepperspra­y

De match eindigde uiteindeli­jk met 2-1 voor THES, waarna het bijzonder grimmig werd in het Looise stadion. “We hebben de bus van Hasselt pal aan de uitgang laten parkeren”, klinkt het bij de politiezon­e Beringen-Ham-Tessenderl­o. “Bedoeling was om een verdere confrontat­ie op straat te vermijden. Helaas ontstond toch heel wat trek- en duwwerk. We hebben pepperspra­y moeten gebruiken om alles controle te houden. Gewonden zijn er volgens onze vaststelli­ngen niet gevallen.” Na het vertrek van de supporters­bus keerde de rust weer. Volgens de THES-supporters vielen tijdens het trek- en duwwerk wel enkele rake klappen.

Dit hoort niet thuis rond een voetbalvel­d. Wat wordt er nu van deze match onthouden? Dat de supporters van Hasselt een bende agressieve zotten zijn

“Bende zotten”

Bart Casters, voorzitter van Sporting Hasselt, was zwaar aangedaan door de taferelen die zich voor zijn neus hadden afgespeeld. “Mijn grootste frustratie is dat onze sportieve prestatie, die top was, helemaal ondergesne­euwd geraakt door deze gebeurteni­ssen. Wat wordt er van deze match onthouden? Dat de supporters van Hasselt een bende agressieve zotten zijn. Dat onze ploeg die volop in opbouw is, een goede

Bart CASTERS Voorzitter Sporting Hasselt match speelde, wordt vergeten. Al het goede overboord door enkelingen.”

De voorzitter was ook streng voor zijn supporters. “Laat me duidelijk zijn: dit hoort niet thuis rond een voetbalvel­d. Dat moet toch kunnen zonder politie en zonder die toestanden? Als wij als Hasseltse supporters ergens op bezoek gaan, moeten we ons gedragen. Punt.”

 ?? FOTO TP ?? De sfeer was erg grimmig tijdens THES Sport-Sporting Hasselt. Achteraf liep het helemaal uit de hand.
FOTO TP De sfeer was erg grimmig tijdens THES Sport-Sporting Hasselt. Achteraf liep het helemaal uit de hand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium