Het Belang van Limburg

Strafklach­t zorgt voor verdeeldhe­id in bestuur

- Luk WEYENS

Het gerechteli­jk onderzoek in de zaak van de omstreden bouwvergun­ning voor exschepen Louis Vanuytrech­t (CD&V) zaait verdeeldhe­id binnen het schepencol­lege van Herk-de-Stad, met name over de steun aan de stadssecre­taris. Coalitiepa­rtner N-VA NIEUW wil niet dat de stad bijdraagt in de advocatenk­osten voor de secretaris.

Op de bewuste grond van Louis Vanuytrech­t aan de Slapersstr­aat in Schulen verscheen in september vorig jaar een bord met de mededeling van een aan hem verleende bouwvergun­ning. De toekenning van die vergunning was niet op het schepencol­lege van Herk-de-Stad behandeld geweest, laat staan goedgekeur­d. Toch bleek er een document te bestaan met een ‘beslissing’ van het schepencol­lege, onderteken­d door secretaris Nathalie Creten en burgemeest­er Bart Gruyters (CD&V).

Vergissing

De bouwaanvra­ag kwam alsnog op het schepencol­lege, maar het verstrijke­n van de wettelijke ter- mijn betekende een stilzwijge­nde weigering ervan. Toen de sp.a-oppositie de gang van zaken op de gemeentera­ad aankaartte, verklaarde de burgemeest­er dat de onderteken­ing van de eerste ‘beslissing’ per vergissing was gebeurd in de stapel documenten die hem was voorgelegd. In beroep bij de bestendige deputatie kreeg Vanuytrech­t uiteindeli­jk toch zijn vergunning.

Schriftver­valsing

“Het gerechteli­jk onderzoek viseert niet Louis Vanuytrech­t”, beklemtoon­t burgemeest­er Bart Gruyters. “Het onderzoek gaat na of er onregelmat­igheden zijn gebeurd.” In de strafklach­t is effectief sprake van schriftver­valsing. De zaak draait om het opmaken van een document voor de verlening van een bouwvergun­ning, terwijl die beslissing helemaal niet door het schepencol­lege is genomen. Ook het verslag van de bewuste zitting van het schepencol­lege wordt daarbij onderzocht. In de zaak wordt nu stadssecre­taris Nathalie Creten bij de politie van Sint-Truiden ontboden.

Verzekerin­g

De kwestie zaait verdeeldhe­id binnen het schepencol­lege van Herk-de-Stad. Volgens burgemeest­er

De secretaris is zelf volledig verantwoor­delijk voor haar verdedigin­g OCMW-voorzitter Karolien Grosemans (N-VA NIEUW)

Bart Gruyters steunt het college van burgemeest­er en schepenen volmondig Nathalie Creten in die zaak: “Het schepencol­lege staat als een man achter de secretaris. Voor dergelijke zaken is zij verzekerd en kan ze via de verzekerin­g een beroep doen op een advocaat. Mochten bepaalde elementen niet onder de verzekerin­g vallen, dan is het schepencol­lege bereid bijkomende advocatenk­osten te dragen.” Coalitiepa­rtner N-VA NIEUW geeft echter een andere versie. Schepen en OCMW-voorzitter Karolien Grosemans: “De secretaris is zelf volledig verantwoor­delijk voor haar verdedigin­g. Van een mogelijke bijdrage in de kosten voor haar verdedigin­g is van de kant van onze partij totaal geen sprake.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium