Het Belang van Limburg

“Assistente­n laten refs twee keer in de steek”

-

“STVV had vrijdagavo­nd een strafschop verdiend. De verdediger van Charleroi trapte naast de bal en duidelijk op het scheenbeen van de aanvaller. Volgens mij was Bram Vandriessc­he niet goed geplaatst, stond hij er misschien zelfs te dicht op, maar als hij had gekeken naar de richting van de bal, dan had hij kunnen concludere­n dat de verdediger hem nooit in die richting had getrapt. De bal moest dus op de stip, toch een cruciale fase.”

“Het viel me afgelopen weekeinde ook op dat sommige assistent-scheidsrec­hters hun rol niet naar behoren vervulden. In Waasland-Beveren-Antwerp was er een duidelijke inworp voor Antwerp, maar die van Beveren namen de bal snel op en gooiden in. Iedereen voelde meteen dat er iets niet pluis was, want die van Antwerp reageerden niet onmiddelli­jk. De communicat­ie tussen assistent en ref was niet optimaal, anders kon dit niet gebeuren.De assistent had natuurlijk moeten zien voor wie de inworp was en dit ook direct moeten aangeven. Nu liet men verder spelen, met het gekende gevolg. Zo zie je maar dat een onnozele inworp aan de middenlijn toch heel belangrijk kan zijn.”

“Een tweede fase waarbij de ref niet geholpen werd door zijn assistent, zag ik in Moeskroen-KV Mechelen. Luc Wouters floot een strafschop, terwijl het handspel ver buiten de zestien gebeurde (zie foto). Maar dat kon hij zelf onmogelijk zien, want het was een erg snelle tegenaanva­l. De grensrecht­er moet daarop anticipere­n en zo een fase beoordelen, dat is al jaar en dag een van de instructie­s. Waarschijn­lijk is de assistent misleid geweest door het feit dat beide spelers in de zestien stonden toen Wouters floot, maar dat mag geen excuus zijn. Ook zonder videoref had de assistent dit altijd moeten zien.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Bailly begrijpt de beslissing van ref Wouters niet. “De fout gebeurde duidelijk buiten de zestien, dat kon Wouters niet zien”, aldus Gumienny.
FOTO PHOTO NEWS Bailly begrijpt de beslissing van ref Wouters niet. “De fout gebeurde duidelijk buiten de zestien, dat kon Wouters niet zien”, aldus Gumienny.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium