Het Belang van Limburg

“Snap niet hoe ik kon missen”

De match van de gemiste kans voor Standard

- Bob FAESEN

Laat duidelijk zijn dat de Anderlecht-Standard van gisteren de benoeming topper niet waard was. In een wedstrijd die leek af te stevenen op een gelijkspel maakte Henry Onyekuru in de 89ste minuut de 1-0. Invaller Valeriy Luckkevych had een paar seconden later de gelijkmake­r voor het binnentikk­en, maar miste onbegrijpe­lijk de enorme kans. “Ik snap niet hoe ik dat klaarkreeg”, vocht hij na de wedstrijd tegen de tranen.

Hoe Luchkevych na afloop naar de mixed zone afzakte had iets vertederen­ds. Met het hoofd gebogen meldde hij zich bij een horde journalist­en. Een lichaamsta­al die riep ‘maak mij maar af’. Net nu hij zijn kans kreeg door de blessure van Bope Bokadi zag Luchkevych zichzelf als grote zondebok van de 1-0-nederlaag. Want nadat Onyekuru en co uitgevierd waren, kreeg de Oekraïner in de 91ste minuut de bal via Sa en Cop compleet vrijstaand in de voeten geschoven. Enkele meters voor een halfleeg doel werkte hij onbegrijpe­lijk naast.

“Of ik verrast was? Neen, dat niet”, zocht Luchkevych naar een verklaring. “Ik heb geen idee hoe ik die kans heb kunnen missen. Ik zal er niet van slapen. Mijn ploeggenot­en zeiden me al dat dit bij voetbal hoort, maar als ik hier scoor pakken we een dik verdiend punt. Dus ja, ik voel me schuldig.”

Bij Standard zagen ze de match tegen de eeuwige rivaal zowel letterlijk als figuurlijk als een gemiste kans. Dit povere paars-wit was immers te pakken. Maar net als het hele seizoen deed het gebrek aan voetballen­d vermogen de Rouches de das om. Ver plooiden ze terug, hopend op een klasseflit­s van Mpoku of Cop om de match in hun voordeel open te breken. Een soort toevalsvoe­tbal dat op lange termijn niet houdbaar is en alleen incidentee­l iets op kan leveren. Toegegeven, gisteren was het bijna zover want enkele keren prikte Standard gevaarlijk tegen. Daardoor kwam de goal van Onyekuru zo hard aan in het Luikse kamp.

Paradox

“Een grote teleurstel­ling”, vatte Paul-José Mpoku de Clasico samen. “We speelden een van onze beste helften van het seizoen. De kans van Luchkevych is moeilijker om ernaast te schieten dan erin. Je kan hem dit niet verwijten. Twee weken geleden was ik het die in Eupen de kansen miste. Het blijft frustreren­d, want we staan hier met nul punten. En paradoxaal genoeg speelden we defensief net een van onze beste matchen.” Dat laatste klopt slechts deels. Want Standard had een paar keer een sterke Guillermo Ochoa nodig. De Mexicaan bleef onder meer ijzig kalm op een leep lobballetj­e van invaller Pieter Gerkens. Kansloos was hij bij de kopbal van Onyekuru, die geen strobreed in de weg werd gelegd door zijn mandekker Fai.

PO1

“Ik weet niet wat er fout liep bij die laatste actie”, zuchtte Standard-trainer Ricardo Sa Pinto. “Een wedstrijd is nu eenmaal pas gedaan als het laatste fluitsigna­al heeft geklonken. We hadden de kansen om op voorsprong te komen, maar hebben ze niet benut. We verdienden deze nederlaag niet.” Standard blijft zo achter met negen punten in evenveel duels. Een zeer pover bilan. Sa Pinto behoudt het geloof. ”Ik zie progressie bij mijn ploeg en ik denk nog altijd dat we play-off 1 gaan halen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium