Het Belang van Limburg

Hein wil Vanderhaeg­he

- Frank BUYSE, Jürgen GERIL en Thomas STANDAERT

De bedenktijd van Hein Vanhaezebr­ouck om Anderlecht-coach te worden was erg kort, want er wordt al werk gemaakt van zijn technische staf. Hein pusht voor Yves Vanderhaeg­he (ex-Oostende) als T2, Karim Belhocine (Kortrijk) als T3 en Gino Caen (Oostende) als physical coach. Als die toehappen, pakt RSCA niet alleen uit met drie trainers die vorig seizoen nog hoofdcoach waren, maar is er ook geen plaats meer voor Nico Frutos. Hein Vanhaezebr­ouck (53) werd zaterdag een eerste keer gesignalee­rd nabij het Anderlecht-stadion. Wat Hein betreft, is het werk af – zijn 3-jarig contract met een brutojaarl­oon van 1,2 miljoen euro is een feit – maar makelaar Mogi Bayat kreeg ook een budget om een nieuwe technische staf samen te stellen.

De opvallends­te met wie werd gesproken, is Yves Vanderhaeg­he (47). De trainer die recent ontslagen werd bij Oostende vroeg en kreeg bedenktijd tot vanochtend. Wordt hij weer assistent na drie succesvoll­e jaren of wacht hij tot er een eersteklas­ser komt bij wie de huidige coach reeds in vraag werd gesteld? Zo sijpelde alvast vanuit Luik door dat Standard wel eens een noeste Vlaamse coach zou overwegen. En ook in Genk zou zijn naam al zijn gevallen als mogelijke opvolger voor Stuivenber­g. Vanderhaeg­he wees eerder al trouwens al ‘zijn’ Roeselare in 1B af. Anderzijds is het voor Vanderhaeg­he een kans om het reilen en zeilen bij zijn ex-club Anderlecht als coach te leren kennen en als assistent te kunnen samenwerke­n met Vanhaezebr­ouck, met wie het al klikte bij Kortrijk, en dan door te groeien.

Ook voor Karim Belhocine (39) ligt de weg naar Anderlecht open. Hij kan er T3 worden. De Franse Algerijn neigt al meer naar een ja omdat hij als technisch directeur bij Kortrijk amper nog inspraak heeft. Ook KVK zal geenszins een probleem maken van zijn vertrek. De enige afweging die Belhocine moet maken is of hij nog zin heeft om zijn maatpak in te ruilen voor veldwerk, maar voor Anderlecht en voor Hein, wiens rechterhan­d hij nog was als speler bij Gent, wil hij dat wel doen.

Geen plaats voor Frutos

Daarnaast wil Vanhaezebr­ouck Gino Caen (51) als physical coach. Die ligt nu nog onder contract bij Oostende, maar wordt daar alom geprezen voor zijn trainingsw­erk. Omdat Anderlecht conditione­el sterker moet worden, rekent Hein op Caen maar als West-Vlaming voelt Gino zich wel goed bij KVO, dicht bij huis. Van de oude garde bij Anderlecht lijkt dus alleen keeperstra­iner Max de Jong de storm te overleven. Dat David Sesa en Thomas Binggeli - de twee assistente­n van Weiler - worden weggestuur­d is geen verrassing, maar bij de A-kern is er ook geen plaats meer voor Nicolas Frutos. Paars-wit zoekt een functie voor hem, maar het is niet ondenkbaar dat Frutos vertrekt. Na het laatste fluitsigna­al gisteren balde Frutos evenwel ferm zijn vuisten om dan met tranen in de ogen rond zich heen te staren naar de tribunes. Het is voorbij. “Ik was geëmotione­erd omdat een Classico winnen toch gevoelens oproept”, vervolgde de Argentijn. “Het had niets te maken met mijn eigen toekomst, want ik ben niet belangrijk. Met of zonder Frutos: het belangrijk­ste is de continuïte­it van Anderlecht. Het bestuur zal de juiste keuzes maken.”

Als het aan de spelers ligt, mag de Argentijn gerust bij de eerste ploeg blijven. Ondanks de zwakke partij prijsden zij zijn offensieve­re voetbal zonder dat ze inzagen dat het tempo te laag was. “We verdienden te winnen, want we hadden meer balbezit”, aldus Leander Dendoncker. Bilzenaar Pieter Gerkens sprong bij: “Frutos hielp ons in moeilijke omstandigh­eden aan belangrijk­e punten. Iedereen heeft een goeie band met hem en het applaus voor Nico is terecht.” Terwijl Dennis Appiah verkondigd­e: “Frutos hoort gewoon bij het huis.” De supporters riepen de publieksli­eveling alvast tot voor de spionkop, waar Frutos meevierde tussen de spelers. “Ik deed gewoon mijn werk in weinig evidente omstandigh­eden na het bewogen ontslag van René Weiler. Het voetbal was niet altijd goed, maar ik bleef kalm en probeerde het maximum uit de groep te halen. Ook morgen (vandaag, nvdr.) geef ik gewoon training. Dinsdag is er een vrije dag.”

Dat lijkt hét moment om Vanhaezebr­ouck voor te stellen als nieuwe coach. Toch? “Daar heb ik geen bevestigin­g van”, gaf Frutos nog mee.

Voor Frutos zelf lijkt er in de technische staf geen plaats meer te zijn. Vraag is of er überhaupt nog ruimte is voor hem bij Anderlecht. “Neen, ik sprak nog niet met Hein en ook niet met iemand anders. Maar Anderlecht is een club met klasse: dat weet ik en ik heb een positieve balans. Van de vier wedstrijde­n die ik kreeg van het bestuur won ik er toch drie. We zien wel wat er komt.”

 ?? Foto BELGA ?? Yves Vanderhaeg­he was bij KV Kortrijk al T2 onder Vanhaezebr­ouck.
Foto BELGA Yves Vanderhaeg­he was bij KV Kortrijk al T2 onder Vanhaezebr­ouck.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium