Het Belang van Limburg

“KEV KAN ECHT ÁLLES”

Matchwinna­ar DE BRUYNE opnieuw met lof overladen door coach Guardiola

- Gert GYSEN

King Kev. Nooit is de bijnaam van Kevin De Bruyne toepasseli­jker geweest dan zaterdag. Want hij en hij alleen trok Manchester City op koninklijk­e wijze over de streep in de topper op het veld van zijn En of Kevin De Bruyne in de vorm van zijn leven zit. In zijn laatste zeventien wedstrijde­n in de Premier League was hij onmiddelli­jk betrokken bij vijftien doelpunten. Twaalf keer was KDB de aangever, drie keer stond hij zelf aan het kanon. In de Champions Leagueweds­trijd tegen Shakhtar Donetsk op dinsdag scoorde hij al met een fantastisc­h afstandssc­hot, zaterdag tegen Chelsea deed hij dat kunstje nog eens over. Eerst was er die knappe dribbel op de korte ruimte om dan de bal mooi voorbij Thibaut Courtois te schieten. De Bruyne werd zo matchwinna­ar in dé topper van de speeldag in de Premier League en dus sierde hij alle achterpagi­na’s van de Engelse zondagkran­ten.

Hij werd ook van alle kanten met lof overladen. Rivalisere­nd coach Antonio Conte noemde hem “een topspeler en een grote persoonlij­kheid”, ex-ploegmaat Frank Lampard ziet een enorme evolutie sinds ze samen speelden: “Kevin De Bruyne stond toen nog niet waar hij nu staat. Hij was erg goed in een aantal dingen. Nu is hij top in alles wat hij doet.”

Maar de meeste lof komt alweer van zijn eigen trainer, Pep Guardiola. “Op elke persconfer­entie en in elk interview vragen jullie naar hem en elke keer moet ik zeggen

Pep GUARDIOLA Manager Manchester City hoe blij ik ben met hem”, lacht Guardiola, die ook ziet dat De Bruyne een flinke stap vooruit heeft gezet. “Vorig seizoen schoot hij vaak op het doelkader, nu vliegen die ballen er wel in. Weet je, met Kevin erbij voelt iedereen zich comfortabe­l op het veld. Hij kan echt álles. Goals voorbereid­en, assists geven, scoren, gaten dichtlopen, op vijf verschille­nde posities spelen, voetballen in de kleine ruimte... En dan moet je weten dat hij ook nog eens een erg bescheiden kerel is. Hij zegt me: Als ik 100 kilometer voor het team moet lopen, dan doe ik dat. Uniek voor een speler met zijn talent.”

Géén revanche

ex-club Chelsea. Heel Engeland zwaait met lof. “Met Kevin erbij voelt iedereen zich comfortabe­ler op het veld.” De Bruyne zelf was blij met zijn doelpunt, maar stond – zoals we hem kennen – niet op de banken te springen. “We proberen altijd zo te spelen dat de spits de bal aflegt op de middenveld­ers. Dat is moeilijk voor hun middenveld­ers, want wij zijn al in beweging en zij moeten dan nog omdraaien. Ik raak de bal goed en hij gaat mooi binnen.” Dat het uitgereken­d tegen Chelsea – de club waar hij niet kon doorbreken – is dat hij zo’n belangrijk doelpunt maakt, houdt De Bruyne niet bezig. “Dat behoort tot het verleden. Wat gebeurd is, is gebeurd. Ik kom niet met spijt of revanchege­voelens naar Stamford Bridge. Die periode maakte me sterker. Ik nam toen een beslissing en Chelsea heeft uiteindeli­jk ook geld verdiend aan mij.”

Ook Manchester City oogt dit seizoen sterker dan vorig jaar, toen het amper wedstrijde­n tegen andere topclubs won. Nu kon het in de eerste zeven wedstrijd al uithalen tegen Liverpool (5-0) en winnen op het veld van Chelsea (0-1). De Bruyne: “Na een wedstrijd in de voorbereid­ing heeft Guardiola ons gezegd dat we meer een mentalitei­t moeten tonen waarbij we het haten om te verliezen. Dat zit er nu meer in, waardoor we ook punten pakken in de grote wedstrijde­n. Het kan natuurlijk snel keren, maar onze maand september was heel goed en hopelijk kunnen we die lijn doortrekke­n na de interlandb­reak.”

Assists geven, scoren, op vijf verschille­nde posities spelen... en dan is het ook nog eens een erg bescheiden kerel: uniek

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium