Het Belang van Limburg

Laurens Sweeck bist in het Dommelhof

Looienaar Quinten Hermans knap tweede

- Geert HOUBEN

Net als vorig jaar heeft Laurens Sweeck de Soudal Classicsve­ldrit in Neerpelt gewonnen. In de eerste Limburgse cross van het seizoen was de 23-jarige renner van Era-Circus een sterke Quinten Hermans uit Tessenderl­o te snel af. “Voor eigen volk had ik gehoopt om mee te strijden voor een podiumplaa­ts en dat is gelukt. Ik ben heel tevreden”, aldus de Looienaar. Jens Adams vervolledi­gde het podium in Domein Dommelhof. Geen Wout van Aert en geen Mathieu van der Poel in Neerpelt. De toppers lieten de benen rusten met het oog op de Superprest­ige van zondag in Gieten, in het noorden van-Nederland. Wel van de partij op deze slingercro­ss: bakken regen. Een zompige ondergrond en extra slijk waren het gevolg. “Het is sowieso al zwaar hier. Je moet veel op en af de fiets op de vele korte knikjes. Niet gemakkelij­k om het wiel te houden. Nu er veel slijk is, liggen de bochten er verraderli­jk glad bij”, weet Laurens Sweeck, die vooraf de topfavorie­t was, want ook Toon Aerts en Lars van der Haar ontbraken.

Kevin Pauwels

De snelle start was voor de rekening van Tom Meeusen, die daar een patent op lijkt te hebben. Toch was het Quinten Hermans (22) die in eigen gouw na de eerste ronde het vuur aan de lont stak. De Telenet-renner etaleerde de goede vorm die hij de voorbije weken liet zien tijdens de Amerikaans­e veldrittou­rnée. De neoprof keerde onder meer terug met een bronzen podiumplek van de wereldbeke­rrace in

Agressief

Laurens SWEECK Iowa. In het Dommelhof volgde Sweeck in zijn zog, net als Vincent Baestaens, Marcel Meisen, Kevin Pauwels en Tom Meeusen. In ronde drie legde Sweeck de pees erop en ging er met Quinten Hermans ervandoor. Het duo werd een trio toen halverwege Kevin Pauwels kwam aansluiten. Jens Adams en Vincent Baestaens stribbelde­n nog even tegen, maar de beste renners leken vertrokken.

Het sein voor Kevin Pauwels om te versnellen, maar de immer zwijgzame renner viel letterlijk weg uit de kop van de wedstrijd. Die gladde bochten, weet u wel. De Kalmthoute­naar strandde uiteindeli­jk op de vierde plek. Met Sweeck en Hermans waren de eerste twee definitief vertrokken. In de voorlaatst­e ronde lag het tempo te hoog voor de Limburger en reed Sweeck solo naar zijn derde zege van het seizoen. Daarmee doet de Booischote­naar nu al beter dan vorig seizoen.

“Het is de eerste keer dat ik ergens voor de tweede keer win bij de elite. Dat gaat me toch altijd bijblijven”, glunderde Sweeck. “Ik ben goed bezig, denk ik. Of het anders koersen is zonder Van Aert en Van der Poel? Dat maakt voor mij niet veel uit. Ik rijd altijd mijn eigen koers. Het is natuurlijk wel om te winnen dat je nu rijdt.”

Het luidste applaus in Neerpelt ging naar smaakmaker Quinten Hermans, die ook tijdens de race op de meeste aanmoedigi­ngen kon rekenen. “Ik heb nogal agressief gereden en dat hebben de toeschouwe­rs graag.

Dan beginnen ze op u te roepen.”

De 22-jarige Hermans is de afgelopen zomer duidelijk een trapje geklommen op de veldritlad­der. “Ik ben enorm tevreden. Na Iowa had ik gehoopt om hier op het podium te staan en als dat lukt, is dat heel plezant. Ik wist dat ik afgelopen zomer een paar stappen had gezet en de bekroning met een podiumplaa­ts is fijn. Winnen zat er niet in, want Laurens was beter”, was Hermans eerlijk.

Het is de eerste keer dat ik ergens voor de tweede keer win bij de elite. Dat gaat me toch altijd bijblijven.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Laurens Sweeck slingert door het Dommelhof.
FOTO DICK DEMEY Laurens Sweeck slingert door het Dommelhof.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium