Het Belang van Limburg

Vier op een rij voor Frankrijk

Zwakke Belgen ontgoochel­en met vierde plek

- Van onze verslaggev­er Jürgen SCHROOTEN in Matterley Basin

Frankrijk is dé grootmacht in de motorcross. Zelfs met een enduro-rijder aan boord gingen

in Matterley Basin met de winst aan de haal in de Naties. De vierde overwinnin­g op rij al voor onze zuiderbure­n. En de Belgen? Die presteerde­n héél povertjes. Met veel geluk sleepten de nog een vierde plaats uit de brand.

Les Bleus

Red Knights

Ferrandis, Paturel en Musquin geblesseer­d. Pourcel en Tixier niet echt meer gewenst. Geen probleem, dacht Pascal Finot. De Franse bondscoach dropte prompt Christophe Charlier in het team. Vroeger een supertalen­t, maar nooit echt doorgebrok­en en dit jaar zelfs uitgeweken naar het WK enduro. Maar Charlier deed wat hij moest doen: één sterk resultaat neerzetten in de modder zesde in de tweede reeks - waardoor Febvre en Paulin, twee mannen die áltijd op de afspraak zijn in de Naties, de klus konden afmaken. De Fransen haalden het met grote voorsprong van Nederland en thuisland Groot-Brittannië. “Eén jaar geleden ben ik gestopt met motorcross en nu sta ik hier als winnaar in de Naties. Crazy”, zei Charlier. Het was overigens al zijn tweede gouden medaille van 2018. Enkele weken geleden won hij met Frankrijk al de ISDE, de Naties in het enduro.

Onder hun niveau

In groot contrast met de Franse dominantie stonden de prestaties van de Belgen. Vierde, op 21 punten (!) van het podium. De enige die nog enigszins kon bekoren, was Jeremy Van Horebeek (7+4). Kevin Strijbos (12+13) en Brent Van Doninck (17+24) daarentege­n bakten er niets van. Bondscoach Joël Smets kon zijn ontgoo- cheling dan ook moeilijk verbergen. “We moeten er geen doekjes om winden: Kevin en Brent hebben onder hun niveau gepresteer­d. We wisten op voorhand dat zij top moesten zijn om op het podium te geraken. Helaas...” Smets moest het dit weekend stellen zonder Desalle en Lieber. “Met die twee erbij was het allicht een ander verhaal geweest. Al weet je dat nooit. Dit is een enorme ontgoochel­ing. Maar ik zie een nog veel groter probleem voor de Belgische motorcross. Er is in ons land een acuut gebrek aan infrastruc­tuur en structuur bij de federaties. En dat gaat ons héél zuur opbreken in de toekomst.”

Team in steek gelaten

Strijbos zat na de wedstrijd in zak en as. De Wuustwezel­aar was erg kwaad. Op zichzelf. “Dit had mijn beste wedstrijd van het seizoen moeten worden. Het werd één van de slechtste”, zuchtte hij. “Een enorme teleurstel­ling. Het draaide vierkant. De reden? Geen enkel idee. Ik ben verdomme niet eens moe. Normaal ben ik altijd heel sterk in de Naties, maar deze keer lever ik een snertprest­atie af. Ik heb de rest van het team in de steek gelaten. Dat is een klote gevoel.” Dankzij twee degelijke reeksen van Van Horebeek (en het falen van enkele andere landen, team USA werd pas negende) eindigde België uiteindeli­jk toch nog vier- de, net als vorig jaar. “Pfff, dat is te weinig”, sakkerde de Perenaar. “Ik wil minstens op het podium staan.”

Hoewel zijn twee ploegmaats ver onder bun niveau acteerden, bleef Jerre opvallend mild. “Ik neem niemand iets kwalijk. Iedereen maakt wel eens een fout of kent een mindere dag. Dat doen ze niet vrijwillig, hé. Ik hoop gewoon dat we volgend jaar eindelijk eens van blessures gespaard blijven en met ons sterkste team naar de Naties (op 7 oktober in het Amerikaans­e Red Bud, nvdr.) kunnen gaan. Want België hoort toch thuis op het podium, niet?” Eindstand 1. Frankrijk

2. Nederland

3. Groot-Brittannië 4. België

5. Zwitserlan­d

 ?? FOTO BELGA/CDS
Foto BELGA/CDS ?? Jeremy Van Horebeek was de enige Belg op niveau in de Britse modder. Intussen een vertrouwd beeld de laatste jaren: Frankrijk (v.l.n.r. Febvre, Paulin, Charlier en bondscoach Finot) met de Chamberlai­n Trophy.
FOTO BELGA/CDS Foto BELGA/CDS Jeremy Van Horebeek was de enige Belg op niveau in de Britse modder. Intussen een vertrouwd beeld de laatste jaren: Frankrijk (v.l.n.r. Febvre, Paulin, Charlier en bondscoach Finot) met de Chamberlai­n Trophy.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium