Het Belang van Limburg

Princen sleept finale uit brand

EAST BELGIAN RALLY Gingelomna­ar reduceert kloof met Verschuere­n tot 12 punten Titels voor Maassen en Van Parijs in Barcelona

-

Kris Princen (Skoda Fabia R5) was zaterdag de beste in de East Belgian Rally, de voorlaatst­e manche van het BK. Hij had 11 seconden voorsprong op Vincent Verschuere­n (Skoda Fabia R5), die behoedzaam zijn leiderspla­ats in de BK-stand verdedigde. Kevin Abbring (Peugeot 208 R5) crashte en werd pas negende, waardoor de titelstrij­d herleid is tot een duel tussen Princen en Verschuere­n. Princen moet in de Condroz 12 punten goedmaken. De Nederlande­r Kevin Abbring begon het best aan de East Belgian Rally door de eerste twee ritten op zijn naam te schrijven. Maar in de vierde proef nam Gingelomna­ar Kris Princen de leiding over. Echt afstand nemen lukte niet, tot Abbring op het natte en spekgladde parcours van de baan ging in Bütgenbach (KP8). Abbring: “Na een snelle bocht vol modder ging ik iets te enthousias­t op het gas en plots brak de achtertrei­n uit, zonder verwittigi­ng. We zijn op de weg rond gegaan en schoven achterwaar­ts in een greppel. Het duurde een tijdje voor de fans ons bevrijd hadden.” Abbring en corijder Pieter Tsjoen verloren 2’18” en hun laatste kans op de titel.

Finale Verschuere­n-Princen

De strijd zal zich begin november in de Condroz dus toespitsen op Princen en Verschuere­n. Verschuere­n reed zaterdag in Sankt Vith heel behoedzaam en vormde geen echte bedreiging. De Nederlande­r Hans Weijs wel, maar hij werd aan de kant gezet wegens een snelheidso­vertreding op een verbinding­srit. Princen pakte zo zijn derde overwinnin­g van het seizoen.

“Deze wedstrijd stond hoog op mijn verlanglij­stje”, zei Princen. “De klassement­sproeven zijn schitteren­d en zeker vandaag lagen ze er bijzonder verraderli­jk bij. Het begon deze ochtend slecht, want op de eerste proef ging ik rechtdoor en sloeg de motor af. Maar in de namiddag, toen er veel modder lag, heb ik het verschil gemaakt. Na de fout van Kevin Abbring kon ik de wedstrijd controlere­n.” Verschuere­n trekt met een bonus van twaalf punten naar Hoei. “Ik wist dat ik niet moest winnen en heb me op geen enkel moment druk gemaakt. Dit is een perfect resultaat voor het kampioensc­hap”, aldus de BK-leider. In de finale van de Porsche Challenge Benelux in Barcelona heeft Lanakenaar Xavier Maassen de titel gepakt. Zaterdag ging de zege naar Ayhancan Güven, voor Maassen en Dylan Derdaele. Zondag stonden de titelrival­en dicht bij elkaar: Maassen op pole, Derdaele net daarachter. Maar al in de eerste ronde gingen de twee samen met een Franse concurrent van de baan. Derdaele

Kris PRINCEN moest opgeven en daarmee was Maassen kampioen. Güven won weer, voor David Saelens en de Hasseltse rookie Glenn Van Parijs. Hij zegevierde twee keer in klasse B en sloot zijn debuutseiz­oen in de autosport af met een titel.

In de finale van de Blancpain Endurance, in hetzelfde Barcelona, pakte Robin Frijns (Audi) de pole, maar de zege was voor de Mercedes van Tristan Vautier, Felix Serralles en Daniel Juncadella. De endurance- én de algemene GT-titel gingen naar Andrea Caldarelli, Christian Engelhart en Mirko Bortolotti (Lamborghin­i ). Dries Vanthoor, Fred Vervisch en Maxime Soulet vielen uit door crashes van hun teamgenote­n. Soulet was met zijn Bentley als leider naar Barcelona vertrokken.

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Kris Princen en co Peter Kaspers heersen in de modder in de Oostkanton­s.
FOTO JEFFREY GAENS Kris Princen en co Peter Kaspers heersen in de modder in de Oostkanton­s.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium