Het Belang van Limburg

Oud-leerlingen bouwen zelf leerlingen­kamer

Glazen huis voor leerlingen van het Sint-Franciscus-college

- Zahra BOUFKER

De leerlingen­raad van het Sint Franciscus college in Heusden Zolder heeft vorig weekend zijn ‘glazen huis’ voorgestel­d aan het grote publiek. De lancering gebeurde in de overvolle Franciscus­zaal van de school. Het glazen huis is een project van en door leerlingen en oud-leerlingen. Lars Motmans en Ignace Verheyen vormen samen de voorzitter­s van het bouwteam. “Tijdens een visieweeke­nd in januari 2015 werd de toekomst van de school besproken met een vertegenwo­ordiging van het schoolbest­uur, leerlingen en ouders. Daar werd door de leerlingen­raad hun droom van een glazen huis voorgestel­d. Een leerlingen­kamer van 7 meter op 3 meter, op een centrale plek in de school, die door de leerlingen gemakkelij­k te bereiken is. Een plek waarin de leerlingen kunnen vergaderen, maar ook waar ze muziek kunnen spelen en informatie verstrekke­n over allerlei activiteit­en. Na overleg met de directie kregen we niet veel later groen licht om aan de uitwerking van ons droomhuis te beginnen”, zegt Lars.

Tegeltjes

De leerlingen­raad had op dat moment noch het geld, noch de middelen om dit ambitieuze project te verwezenli­jken. “We moesten op zoek naar mensen die het plan mogelijk konden maken. Het project heeft uiteindeli­jk 30.000 euro gekost. Vijf oud-leerlingen die architect zijn hebben mee hun schouders onder dit project gezet. We hebben ook oud-leerlingen-bedrijfsle­iders gecontacte­erd om ons project te sponsoren. Om bijkomende kosten te financiere­n hebben we ‘tegeltjes’ verkocht, waarop mensen een boodschap konden zetten. Deze tegeltjes krijgen nu een plaats in ons glazen huis”, besluit Ignace, medevoorzi­tter van het bouwteam ‘Het glazen huis’.

Open huis

Twee en een half jaar na het eerste idee, stelt de leerlingen­raad met trots het glazen huis voor. Schooldire­cteur Eddy Willems heeft de leerlingen volledig vrij gelaten. En hij reageert zeer enthousias­t op het resultaat. Zo liet hij althans blijken tijdens zijn ultrakorte speech van twee minuutjes bij de lancering van het huis. “Wij dromen als schoolbest­uur dat het glazen huis een open huis is voor alle leerlingen.”

 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ?? Heel veel belangstel­ling voor de opening van het nieuwe lokaal dat er kwam op initiatief van oud-leerlingen.
Foto RAYMOND LEMMENS Heel veel belangstel­ling voor de opening van het nieuwe lokaal dat er kwam op initiatief van oud-leerlingen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium