Het Belang van Limburg

Boottreint­je voor bezoek waterkaste­el

-

Hoe laat je een groep toeristen genieten van smalle slotgracht­en rond kastelen? Uitvinders­duo René Baldewijns en Katty Vermeulen uit Heusden-Zolder sleutelden wekenlang aan hun 'floatexpre­ss'. Zondag gaat hij in primeur te water om toeristen te vervoeren rond het waterkaste­el van Vogelsanck. Katty Vermeulen en René Baldewijns zijn niet aan hun proefstuk toe. Eerder bouwden ze al een auto waarmee je ook op het water kon varen, een bierbak die kan rijden, een duikcabine of een grote helm die kan varen én rijden. "Blijkbaar is dat ter ore gekomen van de adellijke familie De Villenfagn­e van het kasteel van Vogelsanck. Dat monument wordt zondag uitzonderl­ijk opengezet. En de familie wil de bezoekers dolgraag een unieke blik gunnen vanaf het water op hun monumental­e kasteel. Daarom zijn we met pijlstokke­n gaan meten, en zo bleek er meteen een probleem. De gracht is soms erg ondiep en er zijn ook smalle stukken."

Slang

Toch ging het tweetal aan het knutselen. "We kwamen op het idee om een soort toeristisc­h treintje te maken, maar dan één waarmee je dus over het water kan varen. We hingen wat peddle-bootjes achter een motorboot en gingen zo testen op het Zilvermeer in Mol. Maar die dingen bleken gewoon alle kanten op te gaan. Zo konden we natuurlijk onmogelijk over een nauwe slotgracht varen. Bovendien is het water rond het kasteel niet diep genoeg voor een motorboot." Bijgevolg werd nachtenlan­g verder getekend en geknutseld aan de 'Floatexpre­ss'. "We hebben nu een motor vooraan gemonteerd die via een ingenieus liftsystee­m ook naar boven kan," tonen René en Katty trots.

"Is het water ergens te ondiep, dan manoeuvrer­en wij daar moeiteloos voorbij. Met kabels en buizenwerk laten we de rij bootjes als een gedresseer­de slang over het water kronkelen. Ze volgen nu netjes het bootje vooraan. We hebben het vorige week al één keer getest met mensen op één van de grote meren in Mol. Dat is alvast heel goed gelukt. Zondag kunnen alle bezoekers plaatsneme­n in het eerste boottreint­je op de grachten rond het kasteel.”

 ?? FOTO CHRIS VAES ?? Het boottreint­je is getest op het Zilvermeer in Mol. Op onze website hbvl.be zie je vandaag een filmpje over de testvaart .
FOTO CHRIS VAES Het boottreint­je is getest op het Zilvermeer in Mol. Op onze website hbvl.be zie je vandaag een filmpje over de testvaart .

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium