Het Belang van Limburg

Kasteel van Kortenbos al na tien dagen verkocht

Limburgse familie koopt kasteel met vraagprijs van 1,2 miljoen

- Jozef CROUGHS

Het kasteel van Kortenbos krijgt nieuwe bewoners. Amper tien dagen nadat het Truiense kasteel te koop werd gezet, is het verkocht. Hoeveel de nieuwe eigenaars neertellen voor het voormalige hotel De Groete Engel is niet bekend. De vraagprijs bedroeg 1,2 miljoen euro. De Limburgse familie die het middeleeuw­se kasteel kocht, wil anoniem blijven, maar er zijn alvast geen plannen voor horeca voor het kasteel. “De nieuwe eigenaars willen er gaan wonen”, zegt makelaar Benoit Boes van het Hasseltse kantoor Boes & Boes. “Er komt dus zeker geen restaurant of hotel in het kasteel.” Wat de precieze verkooppri­js was, wil Boes op vraag van de kopers niet vrijgeven. De vraagprijs voor het kasteel met park bedroeg 1,2 miljoen euro.

Kunstenaar

Het kasteel op de Truiense Hasseltses­teenweg, recht tegenover de basiliek van Kortenbos, was laatst bewoond door de bekende kunstenaar Bram Bogart, lid van de Cobra-kunstbeweg­ing. Bogart woonde er samen met zijn vrouw en zoon. In 2012 overleed de in Nederland geboren Belg in zijn kasteel, op 90-jarige leeftijd. De geschieden­is van het kasteel zelf gaat veel verder terug. Het oudste deel van het gebouw dateert uit 1642.

Pelgrims

Het kasteel ligt in een park van 7 hectare, met eeuwenoude bomen, een boomgaard, een moestuin met serre, een vijver en omringende bossen, die aansluiten op het nabijgeleg­en provinciaa­l domein Nieuwenhov­en. Het kasteel werd opgericht om pelgrims op te vangen die, vooral in mei, op bedevaart kwamen naar de basiliek van Maria Tenhemelop­neming in Kortenbos. In 1646 werd het kasteel gekocht door de abt van de abdij van Averbode.

Thyssen

Wegens allerhande verbouwing­en werd de kasteelsit­e na eeuwen bewoning een mengelmoes van verschille­nde bouwsels. Kinrooiena­ar Henri Thyssen herstelde het kasteel eind vorige eeuw weer in zijn oorspronke­lijk staat. In 1981 werden de gebouwen en de omgeving beschermd als monument en dorpsgezic­ht. Het is het wapenschil­d van de fa- milie Thyssen dat op het poortgebou­w te zien is. Na de dood van Thyssens echtgenote werd het kasteel geschonken aan de Koning Boudewijns­tichting, die het in 1988 verkocht aan kunstschil­der Bram Bogart.

 ?? Foto HBVL
Foto JOZEF CROUGHS ?? De mooiste kant van het kasteel zie je normaal nooit. De omgeving van het kasteel is beschermd als dorpsgezic­ht.
Foto HBVL Foto JOZEF CROUGHS De mooiste kant van het kasteel zie je normaal nooit. De omgeving van het kasteel is beschermd als dorpsgezic­ht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium