Het Belang van Limburg

“Een band creëren met de klant”

- Raymond DE CONDÉ

Deze week rijden in ‘Huizenjage­rs’ drie Limburgse vastgoedma­kelaars door de provincie, op zoek naar geschikte woningen voor hun klanten: Hilde Kochan van Limburgs Vastgoed, Ines Bollen van Immo Groep 5 en Selina Moermans van Immo Top Invest. Het zijn bijna buren want de drie kantoren zijn alle drie bij de kleine Hasseltse ring gevestigd. Hilde is momenteel op vakantie, maar de andere twee dames hebben even tijd om over hun job te praten.

Hilde is notarieel juriste. Hoe zijn julie vastgoedma­kelaar geworden?

Selina: “Ik heb een master in communicat­ie en heb altijd interesse gehad voor vastgoed. Ik ben nu drie jaar bezig en heb intussen ervaring opgedaan in het kantoor.”

Ines: “Ik heb communicat­iemanageme­nt gestudeerd en daarna een opleiding vastgoed gevolgd. Ik ben nu vier jaar bezig. De bouwtechni­sche bagage heb ik opgedaan op het werk. In het programma komt dat aspect niet aan bod. Je ziet maar een deel van onze job: de bezichtigi­ng van panden met potentiële klanten. Maar er komt in werkelijkh­eid meer bij kijken: dossiers samenstell­en, compromiss­en (op maat gemaakte verkoopove­reenkomste­n) opmaken, vergunning­en nakijken. Het is geen nine-to-five job.”

Hoe schat je je talent als verkoopste­r in? Heb je iets van de concurrent­en geleerd?

Selina: “Het belangrijk­ste is dat je klantvrien­delijk bent, dat je mensen goed aanvoelt en dat je hun vertrouwen wint. Je moet een band creëren. Een koper vindt vaak niet meteen zijn gading. Als je weet wat zijn wensen zijn en je volgt het dossier op, kun je andere panden voorstelle­n. Sommige kopers doen er wel twee jaar over voordat ze iets gevonden hebben waar ze zich goed bij voelen. Dat geeft dan veel voldoening. Het gebeurt ook dat kopers meteen verliefd worden op het eerste pand dat ze bezoeken. De combinatie van het winnen van vertrouwen, profession­ele aanpak, vakkennis en teamwork op kantoor maakt dat klanten tevreden zijn waardoor er maandelijk­s toch wel wat panden verkocht worden. Het komt voor dat ik in één maand tijd twaalf panden verkoop. Tijdens het uitoefenen van onze job gebeuren er ook wel eens grappige dingen. Ooit heb ik mezelf binnengesl­oten in een huis. De klanten waren er nog niet, de klink ging niet open langs binnen. Gelukkig woonde er een familielid aan de overkant, die ik met mij armen zwaaiend voor het raam duidelijk heb gemaakt dat ik gevangen zat.”

Ines: “Ik ben niet de enige verkoopste­r van ons kantoor. We werken in een team en ik denk dat we nogal gelijkwaar­dig zijn. Ik probeer het de klanten zo aangenaam mogelijk te maken en hen alle nodige informatie te verschaffe­n. Van nature ben ik nogal een spraakwate­rval. Ik heb in mijn enthousias­me zoveel te vertellen dat ik me soms vergaloppe­er.” (lacht)

Worden de panden in de regel verkocht tegen de vraagprijs? Of is het toch eerder een kwestie van onderhande­len en afbieden?

Selina: “Meestal is het tegen de vraagprijs. We proberen de prijs ook zo correct mogelijk te zetten. Het percentage dat ons kantoor verdient bij een transactie is niet altijd hetzelfde. Dat wordt besproken met de verkoper.”

Ines: “Het verschil tussen de vraagprijs en de uiteindeli­jke prijs is zeker niet enorm. Tien procent verschil is al heel veel. Woningen die goed in orde zijn, worden vlot verkocht. Maar het gebeurt ook dat een klant iets koopt waar nog veel renovatiew­erk aan is en dat het bij hem kriebelt om eraan te beginnen. Maar dat zijn toch de uitzonderi­ngen.”

Met de vraagprijs is de klant er

echter nog niet vanaf.

Ines: “Veel mensen vergeten inderdaad dat er nog aankoopkos­ten bij komen. Zo zijn er de verkooprec­hten (vroeger registrati­erechten) die standaard 10 procent van de verkooppri­js bedragen, 5 procent indien men van een klein beschrijf kan genieten. Dat hangt af van het kadastraal inkomen en er zijn strikte voorwaarde­n aan verbonden waaraan een koper zich zal moeten houden. Daarnaast zijn er nog de akte- of notariskos­ten die gemiddeld 4.000 tot 4.500 euro bedragen en ten slotte nog de kosten verbonden aan een krediet.”

Wat was de moeilijkst­e opdracht in het programma?

Selina: “De vierde. We moesten in de regio Lommel een woning zoeken met zes slaapkamer­s, twee badkamers, een weiland voor pony’s, een paardensta­l, een kinderboer­derij, een speeltuin, een extra lokaaltje en een opslag voor hooi en stro. Het budget was 1,8 miljoen. Begin er maar aan.”

X‘Huizenjage­rs’, VIER, 19.45 uur

 ?? FOTO VIER ?? Deze week maken makelaars Hilde Kochan, Ines Bollen en Selina Moermans jacht op Limburgse huizen.
FOTO VIER Deze week maken makelaars Hilde Kochan, Ines Bollen en Selina Moermans jacht op Limburgse huizen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium