Het Belang van Limburg

‘Rijker dan je Denkt’ lokt 850 gelukzoeke­rs

- Geert HOUBEN

Twee seizoenen was het geleden dat Staf Coppens (36) met ‘Rijker dan je Denkt’ nog eens in Limburg neerstreek. Dat heeft hij afgelopen weekend in het voormalig mijngebouw­en van Houthalen-Helchteren geweten. Liefst 850 schattenja­gers passeerden de revue met de meest vreemde attributen onder de arm: van een buishoed tot walviskots. Zelf namen we een zeefdruk van Talking Heads-frontman David Byrne mee. Geduld was belangrijk voor wie wou weten of hij iets waardevols op zak had. “Het is ongeloofli­jk zo’n opkomst. Nog maar zelden heb ik zo een lange wachtrijen gezien. Ik ben super tevreden. Opvallend toch, dat na zoveel aflevering­en de Vlaamse zolders nog altijd niet opgeruimd zijn.”

Coppens kan zich na vijf seizoenen ‘Rijker dan je denkt’ allesbehal­ve een kunstkenne­r noemen. “Thuis heb ik zelf niets waardevols, tenzij dan op emotioneel vlak. Ooit heb ik eens Duitse marken laten schatten met een waarde van 100.000 op. Bleek niets waard te zijn. Brons en zilver herkennen, dat lukt. Daar blijft het bij. Vorig jaar duwden ze me een beschilder­de tegel in de handen. ‘Dat is niks’, zeiden mijn regisseur en ik. Bleek het om een Picasso te gaan. Gisteren heb ik dan weer geleerd dat ambergris uit de darmen van potvissen komt en veel waard kan zijn voor de parfumerie­sector. Een vrouw had het in Blankenber­ge gevonden, bleek het om een of andere steen te gaan. Niets waard”, zegt de presentato­r.

Byrne

De meegenomen zeefdruk van David Byrne - bekend van hits als ‘Psycho Killer’, ‘Once in a Lifetime’ - die een collega in 1994 kocht, schat hij nu op 1.500 euro. “De kleuren zijn knap en er staat een serienumme­r op: 2/10”, luidt het. Kunsthisto­ricus Karl Marcelis komt er bij zonder hem te vertellen dat het werk in 1994 voor 25.000 frank of 625 euro gekocht is. “Een laag serienumme­r. Dat is al interessan­t. En er zijn er maar tien van gemaakt. Dat is wel heel weinig. De kleurenkwa­liteit is prachtig. Je ziet ook dat hij zijn kunstgesch­iedenis kent. Aan de gezichten herken je invloeden van Andy Warhol. Het seriële in het fruit onderaan vind je terug bij Rauschenbe­rg. Als ik op gespeciali­seerde sites naar andere werken van Byrne kijk, moet je hiervoor toch 3.000 tot 3.500 euro voor kunnen krijgen”, klinkt het tot tevredenhe­id van een collega die het werk op zolder gezet had wegens niet langer onder de indruk. “Misschien moet ik mogen toch maar een kader gaan kopen en het tegen de muur hangen.”

Roeispanen

Een van de meest opvallende voorwerpen zondagmidd­ag in Greenville zijn de twee roeispanen van Luc De Wever uit Westerlo (68). “Met een van de twee is geroeid in de wedstrijd tussen Oxford en Cambridge: in 1969 en zelfs de namen staan er op. De andere komt uit een regatta tussen colleges onderling. Hier staat de naam van prins William van Gloucester op, een neef van prins Charles én waar hij de inspiratie voor de naam van zijn zoon zou gehaald hebben. Ze hingen in café Cambridge op het Ladeuzeple­in in Leuven, een pub die ik overgenome­n heb. De experts zeggen dat er in België niet veel interesse voor gaat zijn. Via het internet kan ik misschien een koper in Engeland vinden.”

Engelse hoed

Oude spullen wekken niet alleen de interesse van oudere mensen op. De 16-jarige Nicky Strouwen uit Hasselt heeft vorig jaar haar kans op een brocantema­rkt gewaagd met de aankoop van een Engelse cilinderho­ed. “Voor 15 euro heb ik hem gekocht. Spullen uit de Victoriaan­se tijd hebben me altijd geïnteress­eerd. Ik ben benieuwd wat hij waard en hoe oud hij is. Er staat een handtekeni­ng in, maar heb geen idee van wie. Als hij wat waard is, verkoop ik hem en koop ik een tablet.” Die aankoop zal voor een andere keer zijn. “Hij is inderdaad gedragen door de Engelse hogere klasse tussen 1800 en 1950. Probleem is dat er nog zoveel van in omloop zijn waardoor hij nauwelijks waard heeft”, luidt het.

‘Rijker dan je Denkt’, vanaf 14/11 op VTM

X

 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ?? Deze zeefdruk van David Byrne bleek meer waard dan gedacht.
Foto RAYMOND LEMMENS Deze zeefdruk van David Byrne bleek meer waard dan gedacht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium