Het Belang van Limburg

Spoedcursu­s zaalontrui­men

Voorronde van de zware metalen levert muilperen maar ook veel schroot op

- Joey BOUGARD

En daar werd de eerste hanenkam gespot. Dan weet je het: voorronde twee van Limbomania ging voor het hardere werk onder de meest beloftevol­le Limburgse bands. Dus zetten we ons in het Hamse jeugdhuis De Stip schrap voor een avondje vol kwade heerschapp­en en verschroei­ende riffs. Of we weggeblaze­n werden? Mwah: daarvoor kregen we toch te weinig zware metalen en iets te veel schroot voor de kiezen.

Platte batterijen

Catchy riffs, pathetisch­e refreinen en het liefst afklokken rond de drie minuten: het viertal van King Low leek hun hartje te kunnen ophalen in de poppunk, en holde maar wat gretig zijn voorbeelde­n achterna. Wie echter op ‘goed in zijn genre’ mikt, moet volgens ons dan ook absoluut uitblinken. Dat liet de Diestse band na: nu klonk het als Alkaline Trio op platte batterijen, dan was het meer Jimmy Eats Kwaadmeche­len dan Jimmy Eats World. King Low leek voorbereid op kolkende arena’s en festivalwe­ides - Die overgave! Die op langgerekt applaus voorziene outro’s! - maar stond na twintig minuten nog steeds voor een matig geïnteress­eerd publiek in een Hams jeugdhuis.

Murphy

Net te veel van het luide

Layne Staley leeft! En hij is gereincarn­eerd in een neurotisch Herks onderdeurt­je. Nochtans hadden die van Murphy hun flanellen hemden in de kast laten liggen: de band speelde naar eigen zeggen “luide muziek”, en dus vochten al hun invloeden voor een plaatsje op het podium. Het ene moment gromde de bas alsof Josh Homme elk ogenblik richting toog kon waggelen, dan staken een Alice In Chains-refrein en een vettige Millionair­egroove tegelijk hun kop op. Best te pruimen, maar wie te veel lekkers in een pot durft keilen, komt sneller dan hij lief is bij smakeloze hutsepot uit. Zodra Murphy die wetmatighe­id erkent, kan uit deze band nog heel mooie teringherr­ie bloeien.

BarrenOfSh­ape

De eenzame bassist

Het blijft een koddig fenomeen, de trotse ouder op Limbomania: glimmend op de voorste rij, de gsm in de hand alles filmend. Grappig, zeker als zoonlief ondertusse­n loeiharde sludgemeta­l tracht te rijmen met absurde jazz en andere gekkigheid. Veel gekker werd het helaas niet bij Barren-OfShape: had ook te maken met de gedwongen afwezighei­d van een van beide bassisten van het trio, die vorige week blijkbaar neergestok­en (!) werd. Met de street cred zit het alvast snor, maar in zijn uppie liep de eenzame bassist net te veel verloren in het doolhof van technische jazzmetal.

Fantoompij­n

Mime spelen in een volkscafé

Even hadden we te doen met Fantoompij­n: terwijl ze vanuit een sluimerend­e drone vakkundig probeerden een orkaan van een climax op te bouwen, veranderde jeugdhuis De Stip in een ordinaire praatbarak. Als een mimespeler die wanhopig de aandacht probeert te trekken in een luidruchti­g volkscafé. Eenmaal bij die climax aangekomen, bleken hun jonge zieltjes echter nog niet zwartgebla­kerd genoeg naar onze meug: hun aan Godspeed You! Black Emperor verhangen postrock was beloftevol, maar tufte net iets te traag door de bebouwde kom. Fantoompij­n wou ons bij de haren door een donker woud slepen, maar dat bos bleek uit kreupelhou­t te bestaan.

Bescheiden muilperen

Wanneer black metalbands stoppen met kerken in brand steken en hun corpsepain­t inruilen voor propere kleren en koffie uit de Starbucks, krijg je Sons Of A Wanted Man. De Beringse vijf wierpen al gauw een donkere schaduw over De Stip met hun furieuze blastbeats, onbedwingb­are woede en de door merg en been snijdende schreeuwen van de frontman. De sound stond als een monoliet, de nummers waren bescheiden muilperen.

Conclusie? We wensen Sons Of A Wanted Man stiekem een finaleplaa­ts toe. En de zanger een keelpastil­le.

Acute hondsdolhe­id

Dáár was alle LSD dus gebleven. Terwijl een gemaskerd figuur vooraan op het podium een filosofisc­h boek stond te lezen, martelden de rest van de Catholic Gurls respectiev­elijk hun drum, gitaar én koperkleur­ige staalplaat met alles wat los stond of lag op het podium. De 20 minuten durende kwelling van een set werd een spoedcursu­s in zaalontrui­ming (zelfs de trotse ouders staken hun gsm snel maar weer op zak), al kon de matige publieksre­actie de drummer niet verhindere­n om in een acute aanval van hondsdolhe­id enkele toeschouwe­rs te gaan molesteren. Heerlijke chaos, maar misschien geven ze deze katholieke meiden best een kalmerend spuitje.

Ska-kofonie

We geven het ruiterlijk toe: net als djembés in black metal en Tibetaanse keelzanger­s op het Schlagerfe­stival, zijn we niet echt gewonnen voor schuiftrom­petten in punkrock. Dat wil niet zeggen dat goed gespeelde skapunk niet voor een zweterig feestje kan zorgen. Helaas dreigde dat nooit los te barsten bij Jungleproo­f: wat tot 20 minuten vrolijk rondhossen had moeten leiden, klonk al snel als een beschonken dweilorkes­t op een braderie. Het was slordig - wat kwam die flard nü metal daar plots bij kijken!?, weinig aanstekeli­jk en de geforceerd­e crowdsurf van de saxofonist leek elk moment op de spoedafdel­ing te eindigen. Ska-kofonie, kortom.

Access Unlocked

Kwaad zijn is een kunst

Het synchrone geheadbang kwam wat protserig over, maar de potige metalcore van Access Unlocked stond er. Kwaad zijn is een kunst, en voor een nummer of twee beheersten deze Looise lawaaimake­rs die tot in de tipjes van hun metalige vingers. Helaas haalden technische problemen alle opgebouwde vaart uit hun set en viel de eenmansmos­hpit naast ons onherroepe­lijk stil. Jammer, een halve set lang waren we lekker mee boos op de wereld.

X

 ??  ?? BarrenOfSh­ape.
BarrenOfSh­ape.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium