Het Belang van Limburg

“Vlaanderen, geef onze 4 miljard frank terug”

EIS TIJDENS HERDENKING SLUITING MIJNEN

- Chris NELIS

Even leek het er zaterdag op dat hoofdopzic­hter Michel Dylst tijdens de herdenking van de sluiting van de laatste mijn in de Benelux, zo’n 1.200 aanwezige mijnwerker­s opnieuw tot actie zou aanzetten. Zover is het niet gekomen, maar het dreigement was er. Het is aan de Vlaamse regering om de vier miljard Belgische frank (100 miljoen euro), die als gevolg van de versnelde sanering van de mijnen van Limburg naar Vlaanderen stroomde, terug te eisen. Vlaams minister Bart Tommelein (Open Vld) was een van de gastspreke­rs tijdens de herdenking van de sluiting van Zolder als laatste steenkoolm­ijn in de Benelux, 25 jaar geleden. Dat Michel Dylst de pijlen op de Vlaamse regering richtte had hij niet meteen verwacht en hij schuifelde dan ook erg ongemakkel­ijk op zijn stoel toen Dylst aan het woord was. In een tirade zoals weleer ging de organisato­r van de herdenking tekeer tegen de Vlaamse regering. “De vier miljard Belgisch frank, die overbleef na de versnelde sanering van de mijnen en naar Vlaanderen vloeide, moet terug naar Limburg komen”, zei Dylst. “Naar de LRM die fantastisc­h werk levert in onze provincie.” Het leverde hem een daverend applaus op.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) liet afgelopen weekend aan onze redactie weten dat hij niet wil reageren op die eis. “Dit zijn debatten uit het verleden”, aldus Bourgeois.

Hoe dan ook was de toon zaterdag wel gezet. Dylst fulmineerd­e nog over de ruim vier miljard ton steenkool die nog in de grond zaten en best gebruikt konden worden in onder meer carbochemi­e en andere energiepro­jecten.

Gheyselinc­k

Ook opmerkelij­k was zijn tussenkoms­t over voormalig crisismana­ger Thyl Gheyselinc­k die het sluitingsp­lan van de vijf Limburgse steenkoolm­ijnen vorm gaf. “Gheyselinc­k heeft mij gevraagd of hij mocht komen op de herdenking”, zegt Dylst. “Hij vroeg ook of hij mij dan zou mogen uitjouwen. Ik heb geantwoord dat hij altijd mocht komen proberen. (lacht).”

Maar Gheyselinc­k liet zich niet zien. Wel was er Selahattin Koçak die getuigde als ex-mijnwerker en zoon van een eerste generatie migrant. Gouverneur Herman Reynders wees er op dat de herdenking geen feestmomen­t was. “Het was een trieste dag 25 jaar geleden”, zei Reynders. “Mijn grootvader was mijnwerker in Winterslag. Ik weet hoe hecht die band van mijnwerker­s onderling was. Dat zie ik ook weer vandaag in Zolder. Daarom dat we er als

We moeten als provincie een jaarlijks herdenking­smoment organisere­n voor mijnwerker­s en hun nageslacht Herman REYNDERS Gouverneur Ik blijf trots op wat wij opzichters en mijnwerker­s gerealisee­rd hebben Eddy Ritzen ex-opzichter in Zolder

provincie werk van moeten maken om jaarlijks een herdenking­smoment te organisere­n voor mijnwerker­s en hun nageslacht. En telkens in een andere mijn.” Reynders kwam ook terug op de strijd die geleverd werd voor het openhouden van de mijn. “Iedereen in Vlaanderen heeft die strijd op de voet gevolgd”, zei de gouverneur. “En die verdient maar één woord: respect.”

Directeur

Ook nog present was voormalig directeur Legrand van Zolder. De leeftijd van 90 gepasseerd maar

kranig als weleer. “Ik ben blij dat ik gekomen ben”, zei Legrand achteraf. “Het was een heel mooie herdenking. Ik heb er van genoten en ben blij dat ik die mocht meemaken.”

Ook nog nagenieten­d blikten de broers Alfons (86) en Gilbert (80) Steenberg terug op de bij momenten heftige herdenking­stoesprake­n. “We hebben zelf niet in de mijn van Zolder gewerkt, wel in die van Beringen. We herkennen het vuur dat altijd in de mijnwerker­swereld leeft. Het is dan ook fantastisc­h dat we nog niet vergeten zijn. We hebben er geen spijt van dat we naar deze herdenking zijn komen afzakken. De mijn van Beringen is in 1989 gesloten. Misschien dat er in 2019 in Beringen een gelijkaard­ige herdenking komt. Ja, presentatr­ice Inge Bex, had gelijk toen ze zei dat je het mannetje weliswaar uit de mijn kon halen, maar nooit de mijn uit het mannetje.

Ook Eddy Ritzen (61) voormalig opzichter in de mijn van Zolder, was tevreden dat hij de plechtighe­id bijwoonde. “Ik heb hier heel veel van mijn oude kameraden teruggezie­n”, glundert de ex-mijnwerker. “Als ik terugblik, blijf ik heel trots op wat wij hier vroeger als opzichters en mijnwerker­s gerealisee­rd hebben.”

Er waren zaterdag ook heel wat mijnwerker­s uit de oostelijke mijnen Waterschei, Winterslag en Eisden en een delegatie van vzw Mijnverled­en, aanwezig.

 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ?? Volgens de organisato­ren woonden zo’n 1.200 ex-mijnwerker­s de herdenking bij.
Foto RAYMOND LEMMENS Volgens de organisato­ren woonden zo’n 1.200 ex-mijnwerker­s de herdenking bij.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Michel Dylst vroeg vier miljard frank (100 miljoen euro) terug van Vlaanderen. Minister Bourgeois liet weten dat hij niet wil reageren op “deze debatten uit het verleden.”
FOTO RAYMOND LEMMENS Michel Dylst vroeg vier miljard frank (100 miljoen euro) terug van Vlaanderen. Minister Bourgeois liet weten dat hij niet wil reageren op “deze debatten uit het verleden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium