Het Belang van Limburg

Wie 160 pillen per jaar slikt krijgt extra advies van apotheker

Vanaf 160 pillen per jaar kunt u extra advies krijgen

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - Wie vaak of chronisch ziek is kan vanaf deze week een huisapothe­ker aanduiden. Die houdt uw dossier bij, zoals uw medisch dossier bij de huisarts, en geeft extra advies. 200.000 patiënten die jaarlijks meer dan 160 pillen slikken komen in aanmerking voor het systeem. Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) voorziet een vergoeding per dossier voor de apothekers.

Sinds deze week kunnen mensen die vaak of chronisch ziek zijn een huisapothe­ker aanduiden. Die huisapothe­ker houdt uw dossier bij en geeft extra advies. De apothekers denken zo 200.000 patiënten te kunnen helpen. Ze krijgen van minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) een vergoeding per dossier, net zoals dat bij de huisartsen gebeurt.

Als patiënt kiest u uw huisapothe­ker zelf. Dat werkt zoals u een huisarts kiest die uw medisch dossier bijhoudt. Alleen is het concept huisapothe­ker beperkt tot mensen die echt veel geneesmidd­elen moeten nemen. In theorie gaat het om chronisch zieken, maar de term wordt ruimer genomen dan de criteria die het Riziv hiervoor hanteert. Als u meer dan vijf keer per jaar medicatie neemt die terugbetaa­ld wordt, waarvan één voor een chronische ziekte, kan u zo’n dossier opstarten.

Vanaf zo’n 160 pillen per jaar komt u in aanmerking voor een huisapothe­ker. APB, de beroepsver­eniging van apothekers, schat dat zo’n 200.000 mensen hiervoor in aanmerking komen.

U moet als patiënt toestemmin­g geven aan uw apotheker, zodat die aan uw medicatieg­egevens kan. “Die toestemmin­g kan u ook geven in een ziekenhuis, bij uw mutualitei­t of aan uw huisdokter”, zegt Joeri Van Dijck, voorzitter van het Koninklijk Limburgs Apothekers­verbond (KLAV). “We gaan die patiënten nu ook meer advies geven. We hebben tenslotte vijf jaar gestudeerd, we doen meer dan alleen maar doosjes verkopen. We zijn dan ook blij met deze erkenning.” De huisapothe­ker stelt ook een medicaties­chema op. De patiënt is trouwens niet verplicht om al zijn medicatie bij dezelfde huisapothe­ker te kopen. De apotheker krijgt een vergoeding van 30 euro per patiënt, evenveel als een huisarts voor het bijhouden van het dossier. “We leveren wel ons budget voor administra­tie in. Het gaat dus eigenlijk gewoon om een verschuivi­ng van de budgetten.”

Het concept huisapothe­ek maakt deel uit van een reeks afspraken die Maggie De Block in maart van dit jaar al heeft gemaakt met de apothekers. Ook de betere spreiding van de apotheken zit daar bijvoorbee­ld in, net als de hervorming van de wachtdiens­ten. Apothekers zullen bijvoorbee­ld tijdens hun wachtdiens­t geen extra honorarium meer mogen aanrekenen voor geneesmidd­elen op voorschrif­t, tenzij het om nietdringe­nde gevallen gaat. In ruil krijgen ze een permanenti­evergoedin­g van de overheid. De ‘huisapothe­ek’ is de eerste van deze afspraken die uitgevoerd wordt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium