Het Belang van Limburg

Triest record

Zolang de Amerikanen ervan overtuigd blijven dat hun veiligheid afhangt van het aantal wapens dat ze bezitten, zullen er ook gekken blijven opduiken die die tuigen eens willen gebruiken waarvoor ze dienen

- DE KERN Door Luc Standaert

Bekeken met Europese ogen is het nauwelijks voor te stellen, maar de beurs in Wall Street reageerde gisteren op het schietinci­dent in Las Vegas met een fikse winst voor de aandelen van de wapenfabri­kanten. De verklaring klinkt pervers maar is simpel: na elk groot schietinci­dent in de Verenigde Staten stijgt de vraag naar wapens. Niet omdat de Amerikanen denken dat ze bij een volgende gelegenhei­d moeten kunnen terugschie­ten, maar omdat na elk groot schietinci­dent de roep naar een verstrengi­ng van de zeer liberale wapenwetge­ving even iets harder klinkt, en veel wapenminne­nde Amerikanen dan snel wat extra schiettuig inslaan voor het geval het straks moeilijker wordt om vuurwapens te kopen. De schietpart­ij in Las Vegas gisteren brak een triest record. Met tenminste 58 doden en 515 gewonden is het veruit het dodelijkst­e schietinci­dent in de moderne geschieden­is van de VS. En de ‘records’ volgen elkaar alsmaar sneller op. Het vorige – de schietpart­ij in een nachtclub in Orlando waarbij 49 doden en 58 gewonden vielen – dateert nog maar van juni vorig jaar. President Donald Trump hield zijn twittervin­ger onder controle en sprak de natie toe met de troostende woorden die je in zo’n geval van het staatshoof­d mag verwachten.

En inderdaad, vanuit Democratis­che hoek werd er gisteren al op aangedrong­en om nu eindelijk eens werk te maken van een verstrengi­ng van de wapenwetge­ving in de VS.

Dat gebeurde door twee politici uit Connecticu­t, waar in 2012 26 mensen, onder wie twintig kinderen, omkwamen toen een schutter de Sandy Hook-basisschoo­l binnenviel. De senatoren Blumenthal en Murphy lieten weten “gefrustree­rd en woedend” te zijn dat er nog altijd niets gebeurd is om het wapenbezit in de VS wat beter onder controle te brengen.

In de staat Nevada, dat een van de meest liberale wapenwette­n in de VS heeft, zijn vuurwapens trouwens gewoon vrij te koop. Toch is het ook nu weinig waarschijn­lijk dat er iets verandert aan die wapenwetge­ving. Presidents­kandidaat Donald Trump liet zich tijdens zijn campagne immers uitgebreid steunen door de NRA, de National Rifle Associatio­n, de in de VS zeer machtige lobby van wapenbezit­ters en -fabrikante­n die zichzelf ‘de oudste burgerrech­tenbewegin­g van de VS’ noemt. Het recht om vuurwapens te bezitten staat trouwens in de Amerikaans­e grondwet.

Zolang de Amerikanen ervan overtuigd blijven dat hun veiligheid afhangt van het aantal wapens dat ze bezitten, zullen er ook gekken blijven opduiken die die tuigen eens willen gebruiken waarvoor ze dienen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium