Het Belang van Limburg

“Er waren knallen, en plots lagen al die mensen op de grond”

Vlaamse cafébazen ontsnappen aan kogels

-

“We hebben vannacht geen oog dichtgedaa­n. De hele tijd maalt het door je hoofd: ‘We hebben geluk gehad. We hadden dood kunnen zijn.’” De Vlaamse cafébazen Simon Spits (27) en Bert Lambrechts (30) waren op het countryfes­tival in Las Vegas toen de schutter zijn kogels afvuurde. “Eerst het geratel horen, en dan al die gewonden rond je zien liggen. Onwezenlij­k.” Countryfan­s Simon en Bert waren naar Las Vegas afgezakt voor het driedaagse ‘Route 91 Harvest Festival’. Samen met 22.000 anderen stonden ze zondagavon­d plaatselij­ke tijd te kijken naar het optreden van zanger Jason Aldean, de headliner van de avond.

“Aldean had net vier liedjes gespeeld toen plots een geratel weerklonk”, vertelt Bert, die samen met Simon eigenaar is van café Den Hoek in Berlaar-Heikant. “Ik dacht aan vuurwerk. Maar toen ik rond me keek, was er niets te zien. Daarna een tweede keer, hetzelfde geratel. En toen daagde het: iemand was op ons aan het schieten. Mensen begonnen te roepen en te lopen. Voor me lag een man in een plas bloed. Zijn vriendin had zich over hem gebogen. Ze schreeuwde het uit. Hier en daar lagen nog mensen, levenloos.”

Verschille­nde mensen bukten zich en begonnen te bidden, terwijl de salvo’s bleven komen. Dat bidden gaat me niet redden, dacht ik, en rende richting uitgang

Bert LAMBRECHTS Vlaming op festivalte­rrein

Even naar toilet

Op dat moment werd het voor iedereen duidelijk dat een schutter aan het werk was. “Securityme­nsen trokken hun wapens en probeerden in te schatten waar de schoten vandaan kwamen”, zegt Bert. “Verschille­nde mensen bukten zich en begonnen te bidden, terwijl de salvo’s bleven komen. Ik schat dat de schutter wel twintig keer herladen heeft.” “‘Dat bidden en bukken gaat me niet redden’, dacht ik na de zoveelste kogelregen. Ik stond op, liep zo ver ik kon en bereikte de uitgang. Twee Amerikaans­e meisjes hadden zich onderweg aan me vastgeklam­pt en smeekten me hen hier levend uit te krijgen. We liepen samen de naastgeleg­en luchthaven over en bereikten een hotel aan de andere kant van de stad. We waren uit de vuurlijn en veilig.” Nog voor het schietinci­dent waren Bert en Simon al gescheiden van elkaar. “Ik was even naar het toilet aan de nooduitgan­g toen het schieten begon”, zegt Simon. “Ik zag plots iemand lopen met een schotwonde in de arm en nog iemand met een fel bloedend been. Ze waren beiden nog bij bewustzijn. We doken met een aantal mensen in een ambulance die daar al van bij het begin van het concert stond. Uiteindeli­jk stopte het schieten en kon ik terugkeren naar ons hotel. Even later kwam ook Bert daar aan, gezond en wel.”

De twee zetten meteen de tv aan. “Eerst twee doden. Dan twintig. Dan vijftig ...”, zegt Simon. “We hebben geen oog dichtgedaa­n. De hele tijd gonst het in mijn hoofd: ‘We hadden dood kunnen zijn. We hebben geluk gehad.’ Niet te vatten. Wat bezielt zo’n kerel?” De twee Vlaamse vrienden zijn intussen op weg naar huis.(cds)

 ?? FOTO AFP ?? Verbijster­ing in Vegas: gewonden worden verzorgd nadat ze geraakt werden door een nietsontzi­ende kogelregen.
FOTO AFP Verbijster­ing in Vegas: gewonden worden verzorgd nadat ze geraakt werden door een nietsontzi­ende kogelregen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium