Het Belang van Limburg

Kleine lettertjes, grote gevolgen

Dubbel zoveel klachten over frauduleuz­e internetab­onnementen

- Hannes CATTEBEKE

Het aantal meldingen van frauduleuz­e websites die consumente­n opzadelen met ongewenste abonnement­en is vorig jaar verdubbeld. De gedupeerde­n worden gelokt met een gratis aanbod, maar lezen de kleine lettertjes niet en moeten vervolgens maandenlan­g een vast bedrag ophoesten. Minister van Consumente­nzaken Kris Peeters (CD&V) wil dergelijke websites sneller laten blokkeren.

De websites gaan als volgt te werk: ze bieden een gratis testproduc­t aan. Vaak gaat het om voedingssu­pplementen, cosmetica- of vermagerin­gsproducte­n. Het aanbod lijkt onschuldig en eenmalig, maar door erop in te tekenen neemt de consument ineens ook een abonnement op het product. “Dat komt omdat hij akkoord gaat met de algemene voorwaarde­n zonder dat hij die gelezen heeft”, zegt het kabinet van minister van Consumente­nzaken Kris Peeters (CD&V). “In die kleine lettertjes, vaak goed verborgen, staat dat er een abonnement is aangegaan en dat er maandelijk­s een product zal worden opgestuurd.” Bovendien komen daar vaak nog verzending­skosten bij. Het federaal Meldpunt kreeg vorig jaar 977 meldingen binnen over ongewenste abonnement­en of abonnement­svalkuilen. Dat is bijna een verdubbeli­ng ten opzichte van 2015 (599 meldingen). In 20 procent van de gevallen lieten de consumente­n zich daadwerkel­ijk vangen. Eén verkeerde klik kostte hen gemiddeld 60 euro. De andere meldingen kwamen van consumente­n die het bedrog op tijd inzagen en niet in de val trapten. Volgens het kabinetPee­ters laten elk jaar duizenden mensen zich vangen aan de online fraude.

1 miljoen extra

Meestal gaat het om buitenland­se websites, wat het voor de consument extra moeilijk maakt om het abonnement stop te zetten. Vanwege het hoge aantal klachten wilde de FOD Economie een beter zicht krijgen op de problemati­ek. Ze plaatste zelf een website online die diende als valstrik, www.tightcore.be. Wie intekende op het zo- genaamd revolution­aire vermagerin­gsproduct Tightcore kreeg niet alleen uitzicht op 2 kg gewichtsve­rlies per week. Door het gratis staal en de algemene voorwaarde­n te aanvaarden, ging hij of zij akkoord met een abonnement van 84 euro per maand en 22 euro verzending­skosten per opgestuurd pakket. Van de 2.000 bezoekers waren er 118 die in de val liepen. “Uiteraard hebben we dat geld niet geind”, stelt de FOD. De consumente­n die in de val liepen, kregen een waarschuwi­ng te zien en een link naar nuttige informatie om zich te wapenen tegen online fraude. Peeters zal in 2018 1 miljoen euro extra investeren in de strijd tegen online fraude. Hij wil het voor de financiële waakhond FSMA en de FOD Economie ook mogelijk maken om de frauduleuz­e websites sneller te blokkeren.

 ?? FOTO RR ?? De FOD Economie richtte zelf de ‘frauduleuz­e’ website Tightcore.be op. Die moet in de val gelopen bezoekers waarschuwe­n voor en wapenen tegen online fraude.
FOTO RR De FOD Economie richtte zelf de ‘frauduleuz­e’ website Tightcore.be op. Die moet in de val gelopen bezoekers waarschuwe­n voor en wapenen tegen online fraude.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium