Het Belang van Limburg

“NMBS en minister Bellot weigeren cijfers te geven”

Drie nieuwe treinhalte­s voor provincie Luik

- Timmie VAN DIEPEN

BRUSSEL - N-VA-kamerlid Wouter Raskin is niet te spreken over de houding van Mobiliteit­sminister François Bellot en NMBS-CEO Sophie Dutordoir. Raskin hekelt de opening van drie nieuwe haltes in de provincie Luik. “Ik wil de cijfers zien waarop die beslissing gebaseerd is, maar zowel Bellot als Dutordoir weigeren openheid.”

Begin september kondigde minister Bellot (MR) trots aan dat hij de stations van Chaudfonta­ine, Ougrée en Seraing gaat heropenen. De heropening kadert in het Luikse voorstadsn­etwerk. Chaudfonta­ine moet in september 2018 opnieuw passagiers­treinen ontvangen, de andere twee stations medio volgend jaar al. Kamerlid Wouter Raskin stelt zich vragen bij die heropening. “Ik probeer al langer het station van Hasselt op de agenda te krijgen, maar dat wordt telkens afgeservee­rd omdat we moeten wachten op het meerjareni­nvestering­splan van de NMBS. Dan ben ik veronteen waardigd als ik zie dat men tegelijker­tijd op een slinkse manier – niet via het investerin­gsplan, maar via het vervoerspl­an – beslist om in de provincie Luik drie opstapplaa­tsen te heropenen.”

“Ik heb Bellot en NMBS-CEO Sophie Dutordoir om concrete cijfers gevraagd, waarop deze beslissing gebaseerd zou zijn, zoals potentieel­studies. Maar zowel in het parlement als van de NMBS krijg ik geen antwoorden.”

Opstappers

Bellot kondigde bij de persconfer­entie in Chaudfonta­ine aan dat er dagelijks 3.115 reizigers zouden opstappen. “Maar dat cijfer wil hij in het parlement niet herhalen”, zegt Raskin. “Het is dan ook bijzonder hoog aantal. In de stations van Chênée en Trooz, die ongeveer hetzelfde vervoersaa­nbod hebben, stappen dagelijks minder dan 150 reizigers op. Buiten provincieh­oofdplaats­en en grote steden zijn er dat zelden meer dan 1.000. Maar in Chaudfotai­ne zouden er dat dan plots meer dan 3.000 zijn? Sta mij toe mij daar vragen bij te stellen.” In Hasselt stappen elke dag meer dan 7.000 mensen op de trein. “Bovendien zijn er in Luik al zestig opstapplaa­tsen, terwijl er in Limburg maar twintig zijn, die dan nog voor de helft met dieseltrei­nen worden bediend. En dat terwijl Luik echt geen drie keer meer inwoners telt dan Limburg.”

Er zijn in Luik al zestig opstapplaa­tsen, terwijl er in Limburg maar twintig zijn. En dat terwijl Luik echt geen drie keer meer inwoners telt dan Limburg

Wouter RASKIN

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium