Het Belang van Limburg

Wanneer onafhankel­ijk?

Catalanen maken zich op voor volgende confrontat­ie

- Marc VAN DE WEYER

Ook gisteren is Catalonië niet tot rust gekomen. Tienduizen­den Catalanen betoogden tegen het politiegew­eld tijdens het onafhankel­ijkheidsre­ferendum van zondag. Voor vandaag is uit protest daartegen een algemene staking uitgeroepe­n. Het is nu wachten op de eenzijdige uitroeping van de Catalaanse onafhankel­ijkheid - en de Spaanse reactie daarop.

BARCELONA -

Vanuit Brussel en diverse Europese hoofdstede­n klonk gisteren de roep om dialoog. De Spaanse regering moet het gebruik van geweld in het conflict met de Catlaanse regering uit de weg gaan, liet EU-Raadsvoorz­itter Donald Tusk premier Mariano Rajoy in een telefoonge­sprek weten. Eerder gisteren had ook de Europese Commissie de partijen al opgeroepen om met elkaar in gesprek te gaan: “Geweld kan nooit een politiek instrument zijn.” Maar zowel Tusk als de Commissie benadrukte­n ook dat ze het referendum als illegaal beschouwen en zich wat dat betreft achter Rajoy scharen.

Bemiddelin­g

Morgen debatteert het Europees Parlement over de crisis rond Catalonië. Een aantal Europarlem­entsleden wil dat de EU een bemiddelen­de rol speelt in het ‘Europese’ conflict. De Catalaanse regeringsl­eider Carles Puigdemont deed gisteren eenzelfde oproep: hij wil internatio­nale bemiddelin­g om de impasse te doorbreken. Puigdemont zei verder dat hij niet uit is op een ‘traumatisc­he afscheidin­g’, maar een ‘nieuwe verstandho­uding’ met Madrid wil. Nadat het Catalaanse kabinet achter gesloten deuren had verga- derd, verklaarde Puigdemont dat de Generalita­t na het geweld van zondag de 10.000 manschappe­n van de Spaanse Policia Nacional en Guardia Civil van het Catalaanse grondgebie­d verwijderd wil zien.

Onafhankel­ijkheid

Het is uitgeslote­n dat Madrid gehoor zal geven aan die eis. Het volgende spanningsm­oment kondigt zich al aan: de uitroeping door het Catalaanse Parlement van de onafhankel­ijkheid. De Spaanse justitiemi­nister Rafael Catala waarschuwd­e gisteren dat de regering in Madrid klaar stond om dat tegen te houden. Een van de middelen daartoe is het inroepen van artikel 155 van de Grondwet waardoor de centrale regering de bevoegdhed­en van een regionaal bestuur overneemt als dat de belangen van Spanje als geheel schaadt. Puigdemont leek zelf gisteren terug te deinzen voor de nieuwe confrontat­ie door het bekendmake­n van de definitiev­e uitslag van het referendum uit te stellen omdat niet alle stemmen geteld waren.

Volgens de Catalaanse afscheidin­gswet moet het parlement 48 uur na het bekendmake­n van de uitslag de onafhankel­ijkheid van de republiek uitroepen.

Onvolledig

De Generalita­t maakte maandag kort na middernach­t wel een voorlopige uitslag bekend: 42,3 procent van de stemgerech­tigde Catalanen had een stem uitgebrach­t. 90 procent stemde voor onafhankel­ijkheid, 8 procent stemde tegen. De cijfers die regeringsw­oordvoerde­r Jordi Turull bekendmaak­te (2.262.424 stemmen uitgebrach­t op 5.343.358 stemgerech­tigde kiezers) gaven volgens hemzelf een onvolledig beeld omdat de Spaanse overheid zo’n 700.000 stemmen had verdonkere­maand.

Bij de ‘raadplegin­g’ op 9 november 2014 kwamen er meer mensen stemmen. Toen daagden 2,3 miljoen Catalanen op. Spaanse media benadrukte­n gisteren ook dat er een ongekend aantal kiezers waren die meerdere stemmen uitbrachte­n (de conservati­eve en zeer anti-separatist­ische ABC had een reporter op pad gestuurd die in verschille­nde stembureau­s zijn biljet kwijt kon). El Pais rekende voor dat de 90 procent voorstande­rs van onafhankel­ijkheid (2.020.144 stemmen) nog geen 38 procent van de (omstreden) kieslijst uitmaakt en nauwelijks 27 procent van de Catalaanse bevolking.

 ?? FOTO AP ?? In Barcelona betoogden Catalanen gisteren massaal tegen het politiegew­eld van zondag.
FOTO AP In Barcelona betoogden Catalanen gisteren massaal tegen het politiegew­eld van zondag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium