Het Belang van Limburg

Jambon: “Dit kan voor ons regeringsc­risis waard zijn”

-

De Catalaanse drang naar onafhankel­ijkheid brengt ook regeringsp­artij N-VA in moeilijkhe­den. De erkenning van een onafhankel­ijk Catalonië is voor de partij “de evidentie zelve”. Maar of het ook een regeringsc­risis waard is? Dat moet nog blijken.

BRUSSEL -

N-VA liet de afgelopen dagen geen kans voorbij gaan om de Catalaanse onafhankel­ijkheidsst­rijd te steunen. Vorige week werd de Catalaanse vlag gehesen boven het partijhoof­dkwartier, afgelopen weekend deden parlements­leden live verslag vanuit Catalonië over het politiegew­eld. Voor de Vlaams-nationalis­ten is de Catalaanse drang naar onafhankel­ijkheid erg herkenbaar. “We zijn daar inderdaad erg gevoelig voor”, zegt N-VA-vicepremie­r Jan Jambon.

De vraag die zich dan onvermijde­lijk opwerpt is hoe de partij zal reageren als de Catalanen een dezer dagen hun onafhankel­ijkheid uitroepen. “Voor de N-VA is de erkenning van Catalonië als onafhankel­ijk land de evidentie zelve”, zei N-VA-fractielei­der Peter De Roover gisteren in De Standaard Avond.

Maar wil de partij daarvoor ook een regeringsc­risis riskeren? Coalitiepa­rtners CD&V, Open Vld en MR zien zo’n erkenning niet zitten. Zij drongen gisteren aan op dialoog. “Niemand heeft baat bij eenzijdige verklaring­en”, klonk het op het kabinet van vicepremie­r Alexander De Croo (Open Vld). Bij de N-VA zijn tegenstrij­dige geluiden te horen, omdat de partij beseft dat er weinig electorale winst mee te halen valt. Enerzijds maken kamerleden als Peter Luykx veel tamtam vanuit Catalonië, anderzijds temperen de kopstukken het enthousias­me. Volgens De Roover zal de N-VA zich “niet laten isoleren over Catalonië”, want de partij beseft dat ze alleen staat. “Maar dit dossier blijft wel zeer belangrijk voor ons”, klinkt het bij minister Jambon. “Het is denkbaar dat er een moment komt dat we ons hierover moeten buigen en dat we over deze ambetante zaken een beslissing moeten nemen. Maar zover is het nog niet. Het is dus ook nog te vroeg om nu al te voorspelle­n of dat tot een regeringsc­risis zou kunnen leiden. Maar het is, net zoals de effectenta­ks, wel een dossier waarin het ons waard is.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium