Het Belang van Limburg

President van Catalonië

-

Gaat Carles Puigdemont de geschieden­is in als de man die de Republiek Catalonië uitriep? De honderdder­tigste president van de Generalita­t gaf al een hint in die richting. Maar zijn eigen rol is onduidelij­k.

BARCELONA -

Toen Carles Puigdemont in januari vorig jaar president van de Generalita­t werd, maakte de 54-jarige gewezen sportversl­aggever duidelijk wat hij als zijn missie zag: de Catalanen naar de onafhankel­ijkheid leiden. “We komen van ver, maar we zijn niet moe, we zijn vol hoop”, klonk het toen.

Carles Puigdemont werd in 1962 geboren in het plaatsje Amer bij Girona als zoon van de lokale patissier. Zijn familie was zeer nationalis­tisch. Een grootvader vluchtte na de Spaanse burgeroorl­og naar Frankrijk, waar hij na jarenlang verblijf in internerin­gskampen in 1943 spoorloos verdween. Puigdemont zelf was van jongs af aan actief in nationalis­tische groepering­en. Tegelijk zette hij zijn eerste stappen in de journalist­iek als voetbalver­slaggever voor de lokale krant in Girona. Een universita­ire studie werd niet afgemaakt vanwege de journalist­ieke carrière die hem tot het hoofdredac­teurschap van de krant El Punt bracht. Hij leidde het agentschap dat Catalonië bekend moet maken in het buitenland - daar werkte ook zijn vrouw, de Roemeense journalist­e Marcela Topor. Intussen had hij al een zwaar auto-ongeval overleefd: de bles haar op zijn voorhoofd verbergt littekens. De politiek volgde later. Gemeentera­adslid in 2007, burgemeest­er van Girona en lid van het Catalaanse Parlement in 2011. Het veto van de kleine linkse partij CUP tegen zijn voorganger als president Artur Mas (hij is besmet door een corrupties­chandaal) zorgde ervoor dat hij in 2016 voor hun partij PDeCat de Generalita­t ging leiden. Bij zijn installati­e als president weigerde hij als eerste de eed van trouw aan de Spaanse koning en grondwet af te leggen. Zelf zei hij eerder dat hij na het referendum uit de politiek zou verdwijnen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium