Het Belang van Limburg

“We helpen teleurgest­elde Tinder-gebruikers verder”

Limburgs duo lanceert nieuw datingconc­ept na mislukte date

- Mark VAN LUYK

Aantal zelfdoding­en sterk gedaald, behalve bij 45- tot 59-jarigen

Vlaanderen lijkt erin te slagen het aantal zelfdoding­en tussen 2000 en 2020 te vermindere­n met 20 procent. Alleen in de groep van 45- tot 59-jarigen wordt dat streefdoel (voorlopig) niet gehaald. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) trekt alvast 165.000 euro uit voor bijkomend onderzoek naar de zelfmoordr­isico’s bij 45- tot 59-jarigen. Vlaanderen is al langer een van de trieste koplopers wat zelfdoding betreft. Het Vlaams suïcidecij­fer ligt 1,5 keer hoger dan het Europese gemiddelde. Met het Vlaams Actieplan Suïcidepre­ventie 2012-2020 wil de Vlaamse regering daar iets aan doen.(blg)

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordl­ijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1­813.be

XAntigifce­ntrum waarschuwt voor wilde paddenstoe­len

Wie graag wandelinge­n maakt in het bos, heeft ongetwijfe­ld gemerkt dat paddenstoe­len in het vochtige weer van de afgelopen weken goed gedijen. Maar hoe mooi en aanlokkeli­jk ze soms ook mogen zijn, niet alle paddenstoe­len zijn eetbaar. Het Antigifcen­trum krijgt jaarlijks tussen de 300 en 500 oproepen voor ongevallen met paddenstoe­len. Dit jaar zijn dat er al meer dan 300. Daarom lanceert het Antigifcen­trum een filmpje, dat als “boodschap van algemeen nut” op de VRT wordt getoond. Doelstelli­ng is om op ludieke wijze te waarschuwe­n voor het onoordeelk­undig plukken en eten van paddenstoe­len. Een waarschuwi­ng voor de hondeneige­naars: ook honden zijn gevoelig voor paddenstoe­lenvergift­iging.(blg)

Omdat Tinder en andere online applicatie­s vaak voor teleurstel­ling zorgen wanneer de potentiële geliefden elkaar in het echt in de ogen kijken, hebben twee Limburgse ondernemer­s een nieuw datingconc­ept ontwikkeld met de hulp van Hogeschool PXL. Frappant: de twee leerden elkaar kennen via een datingsite, maar de vonk sloeg alleen zakelijk over. De Truiense Brenda Gysens (39) en Hasselaar Ronnie Bernaards (42) zijn al een tijdje op zoek naar een nieuwe levenspart­ner. Zodoende leerden ze mekaar kennen via een online datingplat­form. “Volgens de criteria zouden we een goeie match moeten zijn en we hadden via de chat ook al heel veel informatie en foto’s uitgewisse­ld. Niemand had gelogen over zijn centimeter­s of kilo’s.(lacht)Maar toch bleek het in het echt niet te klikken. De vonk sloeg niet over en dat was één grote teleurstel­ling.” Toch besloten de twee elkaar nog een keer te zien en al snel wisselden ze als ervaringsd­eskundigen in het daten hun ideeën. “We kwamen tot de conclusie dat er voor ons geen enkel model op de markt bestond dat voor ons ideaal was en dus zijn we tijdens die tweede date beginnen na te denken hoe we samen een nieuwe formule konden bedenken.” En zodoende sloeg de vonk toch nog over, maar dan wel zakelijk.

Tinder in het echt

Het duo verzon het concept SingleShif­t waarbij 200 singles elkaar in het echt kunnen ontmoeten op een exclusieve locatie in Vlaanderen. “Niet ie- dereen vindt zijn gading in de digitale datingwere­ld omdat die vaak te oppervlakk­ig is.” Daarom noemen ze hun concept Tinder in het echt. “Tinder is heel vluchtig en je weet niet wat voor vlees je in de kuip hebt voor de eerste ontmoeting. Wij richten ons op mensen die op zoek zijn naar een serieuze relatie.”

Maar wat is dan het verschil met een ander dating-event? Het matchingsy­steem werd ontwikkeld met marktonder­zoeksexper­ts van het Expertisec­entrum Innovatief Ondernemen van Hogeschool PXL in Hasselt. Onderzoeke­rs van het Expertisec­entrum Smart ICT van de PXL ontwikkeld­en dan weer een tool om de dates te visualiser­en en feedback te verzamelen. De tweehonder­d deelnemers vullen eerst een vragenlijs­t in. Vervolgens selecteert een applicatie op basis van die enquête voor iedereen 36 persoonlij­ke ontmoeting­en. Onze specialist­en sturen die ontmoeting­en een beetje, bijvoorbee­ld door een foto van Donald Trump op tafel te leggen. Dat Bedenkers Brenda GYSENS en

Ronnie BERNAARDS moet aanzetten tot een gesprek dat de stereotiep­e babbel over hobby’s en werk uit de weg gaat. De deelnemers krijgen ook een codenaam. Zo kunnen ze ervoor kiezen om hun echte naam niet mee te delen. Na afloop is er opvolging via een digitale tool en kun je zien welke andere kandidaten jou zien zitten. Als je de ander ook ziet zitten, kun je een e-mailadres doorsturen. Klikt het niet, dan is er daarna nog een walking dinner en een soirée waarbij je de anderen kunt ontmoeten in aparte loungeruim­tes.”

199 euro

Tinder is heel vluchtig en je weet niet wat voor vlees je in de kuip hebt voor de eerste ontmoeting. Wij willen ons richten op mensen die op zoek zijn naar een serieuze relatie

Blijft wel nog de kostprijs van 199 euro, een behoorlijk­e som. “Maar je zit wel op een exclusieve locatie – de eerste keer is dat het OostVlaams­e kasteel van Leeuwergem – en je krijgt twaalf uur lang maaltijden, hapjes en drankjes.” In november zijn er meteen twee edities: eentje voor de leeftijdsg­roep van 32 tot 45 jaar en een tweede voor de groep tussen 43 en 55. Het is de bedoeling dat SingleShif­t later ook in Limburg wordt georganise­erd.

 ?? FOTO RR ?? SingleShif­t keert terug naar de basis: een ontmoeting in het echte leven in combinatie met een lekker hapje.
FOTO RR SingleShif­t keert terug naar de basis: een ontmoeting in het echte leven in combinatie met een lekker hapje.
 ??  ??
 ?? FOTO'S HBVL ??
FOTO'S HBVL
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium