Het Belang van Limburg

Rijbewijs halen in België doe je anders dan in Vlaanderen

-

Tienduizen­den chauffeurs in opleiding weten niet waar ze aan toe zijn. De Vlaamse en federale ministers van Mobiliteit spreken elkaar compleet tegen over de manier waarop je een rijbewijs moet halen. Een procedures­lag bij de Raad van State moet uitsluitse­l brengen. “In het slechtste geval zal een chauffeur die het ‘verkeerd’ deed, helemaal opnieuw moeten beginnen aan zijn rijopleidi­ng”, waarschuwe­n experts. Dit krijg je in het buitenland niet uitgelegd. Sinds 1 oktober zijn de nieuwe Vlaamse regels voor het halen van een rijbewijs van kracht. Wie zijn zoon of dochter wil leren rijden moet voortaan zelf drie uur opleiding volgen om zijn kennis van de verkeersre­gels bij te spijkeren. Zoon- of dochterlie­f moet bovendien negen maanden rondrijden in plaats van drie voor hij of zij het praktisch examen kan afleggen. Tenminste, volgens de Vlaamse regels, want voor de federale overheid blijft alles bij het oude.

“Minister Weyts (N-VA, bevoegd voor mobiliteit in de Vlaamse regering, nvdr.) mag de rijopleidi­ngen hervormen, dat betwisten wij niet”, zegt de woordvoerd­er van federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR). “Maar rijbewijze­n zijn een federale bevoegdhei­d, want die moeten in het hele land hetzelfde waard zijn. En in Wallonië en in Brussel gelden de nieuwe regels niet. En wat met mensen die hun rijopleidi­ng en -examen doen in Brussel, maar hun rijbewijs moeten halen in de Vlaamse rand?” Bellot trok naar de Raad van State om de regelgevin­g tegen te houden. Het is nog wachten op een uitspraak ten gronde.

Die houding kan er bij Weyts niet in. “Wij plooien ons dubbel om het aantal verkeersdo­den naar beneden te halen, maar blijkbaar maakt de federale regering er een erezaak van om te bikkelen over bevoegdhed­en”, zegt hij. “De nieuwe regeling leidt tot een hogere verkeersve­iligheid. Van dit soort aanvallen worden alleen advocaten beter.”

Intussen weet niemand meer hoe de vork in de steel zit. Vlaamse en federale rondzendbr­ieven spreken elkaar compleet tegen. “De chaos in de rijopleidi­ngen is nog nooit zo groot geweest”, zegt Jeroen Smeesters van Federdrive, de federatie van erkende rijscholen in België. “Sommige gemeenten passen de nieuwe regels toe, andere geven rijbewijze­n uit volgens de oude regels.”

Het is ook niet duidelijk wat de gevolgen op langere termijn zullen zijn. “Wie een voorlopig rijbewijs op de oude manier haalt, kijkt later misschien tegen sancties aan”, zegt Smeesters. “In het slechtste geval zal een chauffeur helemaal opnieuw moeten beginnen aan zijn rijopleidi­ng. Tienduizen­den Vlamingen verkeren in rechtsonze­kerheid. Het is zeer spijtig dat er politieke spelletjes worden gespeeld over zoiets belangrijk­s als een rijbewijs.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium