Het Belang van Limburg

Onderzoek om van in slaap te vallen

- Willy DE BUCK

De Nobelprijs 2017 voor geneeskund­e gaat naar drie Amerikaans­e onderzoeke­rs die de werking van onze biologisch­e klok achterhaal­den. Het onderzoek van Jeffrey Hall, Michael Rosbash en Michael Young opent de weg naar therapieën om slaapprobl­emen en jetlags te overwinnen, maar zover zijn we nog lang niet. Hun onderzoek heeft het leven gekost aan ontelbaar veel fruitvlieg­jes, maar het was de moeite waard. Dankzij Jeffrey Hall, Michael Rosbash en Michael Young weten we nu hoe dat dag- en nachtritme precies aangestuur­d wordt. Daarom krijgen ze de Nobelprijs. “Mensen, dieren en planten hebben allemaal een bioritme, maar fruitvlieg­jes hebben het voordeel dat ze zich bijzonder snel reproducer­en en dat hun genetisch materiaal sterk gelijkt op dat van de mens”, zegt professor Johan Verbraecke­n van het slaapcentr­um in het UZ Antwerpen. “Hall, Rosbash en Young identifice­erden bij fruitvlieg­jes met een verstoord dag- en nachtritme dat het probleem terug te brengen was tot drie genen die elk een eiwit produceren dat de biologisch­e klok aanstuurt. Met die kennis kan je aan de slag om de eiwitten na te maken en het waak-slaapritme te manipulere­n”, zegt Verbraecke­n.

Geheugenpr­oblemen

Volgens het Nobelprijs­comité leert het werk dat een goede slaaphygië­ne van vitaal belang is. “We nu beter waarom we op tijd moeten slapen en waarom het belangrijk is om dat in het donker te doen”, zegt het comité. En dat is belangrijk. Want volgens Liesbeth Aerts van het centrum voor hersenonde­rzoek van de KU Leuven heeft de biologisch­e klok een brede impact op de gezondheid. “Iedereen denkt direct aan slapeloosh­eid en jetlags, maar een verstoring van de biologisch­e klok heeft veel meer gevolgen. Het heeft een invloed op onze hormonenhu­ishouding, lichaamste­mperatuur, bloeddruk en spijsverte­ring, en wordt onder meer gelinkt aan depressie, bipolaire stoornisse­n en geheugenpr­oblemen. Als we erin slagen die klok zelf in te stellen, zal dat helpen om een heel spectrum aan ziekten te behandelen.”

Nog maar het begin

Al is dat nog niet voor meteen. Want hoewel de ontdekking van de genen al van de jaren tachtig en negentig dateert, heeft die kennis nog geen baanbreken­de behandelin­gen opgeleverd voor mensen met slaapprobl­emen. “Omdat onze biologisch­e klok een comweten plex raderwerk is”, zegt Johan Verbraecke­n. “De genetica is nog een relatief jonge wetenschap die pas nu echt aan het boomen is.”

 ?? FOTO AFP ?? Hall, Rosbash en Young (vlnr.) enkele jaren geleden in Hongkong.
FOTO AFP Hall, Rosbash en Young (vlnr.) enkele jaren geleden in Hongkong.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium