Het Belang van Limburg

“30 procent van mijnwerker­s had stoflongzi­ekte”

Pneumoloog Jan Verhaert verzorgt al 33 jaar stoflongpa­tiënten

-

Het begint met een droge hoest en kortademig­heid en eindigt met de dood. Stoflong was de meest gevreesde ziekte onder mijnwerker­s. Eens je mijnwerker­slongen had, was genezing onmogelijk. De mijnwerker­slong of antracosil­icose wordt veroorzaak­t door het jarenlang inademen van steenstof vermengd met koolstof. In zijn ernstige vorm is een tergend trage aftakeling onvermijde­lijk. Meestal bezwijken de patiënten uiteindeli­jk aan een hartfalen. Vooral mijnwerker­s die vóór de jaren ’60 aan het kolenfront stonden, liepen een zeer groot risico op stoflong.

Als jonge longarts kwam Antwerpena­ar Jan Verhaert in 1984 naar de bossen van Rekem (Lanaken) waar het Sint-Barbarazie­kenhuis een sanatorium voor stoflongpa­tiënten had opgericht. Hij heeft er heel veel zware stoflongpa­tiënten behandeld. Lanaken was het sanatorium voor de Limburgse mijnwerker­s met stoflong. Ook familieled­en die besmet waren met tuberculos­e werden er verzorgd. Tbc was een van de gevolgen van mijnwerker­slongen. Tegenwoord­ig is de afdeling pneumologi­e overgeheve­ld naar het ZOL in Genk. Veel stoflongpa­tiënten zijn er nu niet meer. “Minder dan vijf procent van onze patiënten”, zegt Verhaert. De stofhinder is na de oorlog vooral aangepakt met waterbespr­oeiing.

Door de mechanisat­ie is men met minder mensen in de steenkoolp­ijlers gaan werken waardoor het aantal aandoening­en van stoflong afnam.

“Dat is waar. Vooral de kolenhouwe­rs in de producties­ites liepen het grootste risico. Het was ook een tweesnijde­nd zwaard voor de mijnwerker­s. Ze werden betaald in verhouding tot hun productie. Door de bevochtigi­ng steeg de temperatuu­r nog en werd het lastiger werken. De mijningeni­eurs moesten de mijnwerker­s soms beschermen tegen zichzelf.”

Hoe groot was de kans op stoflongen voor een mijnwerker?

“Van wie 25 jaar dienst had in de ondergrond, had ongeveer 30 procent een ernstige stoflongzi­ekte. Dat betekent ook dat er dubbel zoveel geen stoflongen hadden.”

Wat gebeurt er met je longen als je de ziekte hebt?

“Het is een chronische ontsteking die tot diep in de longen gaat en zorgt voor fibrose of verlitteke­ning van het longweefse­l waardoor de longen minder goed functioner­en. In een eerste fase veroorzaak­t de verstijvin­g van het longweefse­l een droge hoest en kortademig­heid. Op de duur zal het bindweefse­l zich samentrekk­en en kan dat gepaard gaan met een infectie van tuberculos­e en het ophoesten van bloed en zwart koolstof. Uiteindeli­jk zal het evolueren naar respatoire insufficië­ntie die op termijn aanleiding zal geven tot overlijden.”

Zijn er nu nog dergelijke ernstige gevallen?

“Wie nu nog een mijnwerker­slong heeft, lijdt meestal aan de minder ernstige vorm en vindt normaal wel een manier om ermee te leven.”

Een van de bijverschi­jnselen van ernstige stoflong was tbc. Was dat besmetteli­jk?

“Meestal ging het om een paucibacul­aire besmetting, waarbij pauci staat voor ‘weinig’. Maar er werden wel maatregele­n getroffen om de omgeving van de patient te beschermen.”

Hadden de mijnwerker­s nog andere manieren om zich tegen stof te beschermen? Mondmasker­s misschien?

“Mijnwerk is zware fysieke arbeid. Meestal kromgeboge­n staan in te lage gangen, bij een temperatuu­r van boven de 30 graden en bijna honderd procent luchtvocht­igheid. Dan is het niet evident om met maskers of filters te gaan werken.”

Het fysieke leed van een stoflong werd financieel wat verzacht door een uitkering van het Fonds der Beroepszie­kten. Wanneer had men daar recht op?

“Vanaf het moment dat de diagnose stoflong gesteld was. Dat gebeurde op basis van longfoto’s en de hinder, de functionel­e afwijking. Wie een paar procent stoflong had, kreeg amper een paar honderd frank per jaar, maar wie 75 procent stoflong had, kreeg een klein loon als vergoeding. Het was geen vervanging­sinkomen of invalidite­itsuitkeri­ng, maar een schadeloos­stelling voor een ziekte die veroorzaak­t was door zijn job. Na het pensioen verminderd­e die vergoeding en na het overlijden kreeg de weduwe nog een weduwepens­ioen.”

Wie nu nog een mijnwerker­slong heeft, lijdt meestal aan een minder ernstige vorm

Pneumoloog Jan Verhaert

Dit systeem bestaat nu nog voor andere beroepen

“Voor aandoening­en van steenkappe­rs bijvoorbee­ld. Of asbestose die voor verstijvin­g van het longweefse­l zorgt. Of diamantsli­jpers die ziek zijn als gevolg van kobaltstof. Je hebt ook niet-profession­ele stofziekte­n. Zoals de duivenmelk­ersziekte die veroorzaak­t wordt door het stof van de verpulverd­e uitwerpsel­en.”

Genezing van mijnwerker­slong is niet mogelijk?

“Neen, eens het erin zit, komt het

er niet meer uit. De klieren zijn vaak zwart van het koolstof.”

Sterven de patiënten van ademnood?

“Omdat alle organen minder zuurstof krijgen, moet het hart veel harder pompen. Vooral de rechterkan­t van het hart komt zo onder druk te staan. Als het hart faalt, spreken we meestal van een adem-hartstilst­and of een cardioresp­iratoir arrest.”

Zijn er middelen om de pijn te verzachten?

“Het gaat om ademnood veroorzaak­t door zuurstofte­kort. We kunnen extra zuurstof geven via een chronische zuurstofth­erapie. We moeten ook altijd zorgen dat de luchtwegen openblijve­n en elke infectie behandelen. Er zijn ook middelen om de luchtwegen te ontzwellen en slijmen weg te werken. Maar dat is allemaal verzachten. Het is een traag en chronisch proces dat jaren duurt.”

XIn de hal van campus Sint Jan van het Ziekenhuis Oost Limburg loopt nog tot 23 december een tentoonste­lling over de gevolgen van kool- en steenstof in de mijnen. Het gaat om een initiatief van Mine Art in samenwerki­ng met de provincie, ZOL, vzw Heemkring Heidebloem­ke en de Heemkundig­e Vereniging van Geleen. “De tentoonste­lling bestaat vooral uit x-ray beelden van mensen die in de mijn hebben gewerkt en foto’s die daar mee te maken hebben”, zegt Xavier Huygen van Mine Art.

 ??  ??
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Longarts Jan Verhaert: “Mijnwerker­slongen worden zwart van het koolstof.”
FOTO SVEN DILLEN Longarts Jan Verhaert: “Mijnwerker­slongen worden zwart van het koolstof.”
 ??  ??
 ?? FOTO KVL ?? Bij temperatur­en boven de 30 graden was het niet altijd evident om met stofmasker­s te werken.
FOTO KVL Bij temperatur­en boven de 30 graden was het niet altijd evident om met stofmasker­s te werken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium