Het Belang van Limburg

“Installate­urs krijgen te weinig info over gasomschak­eling”

Confederat­ie Bouw op achterste poten over campagne Grote Gasomschak­eling

- Dominiek CLAES

De installate­urs van verwarming­sinstallat­ies staan op hun achterste poten over de campagne die federaal minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) over de Grote Gasomschak­eling heeft gelanceerd. Volgens de installate­urs is er te weinig technische informatie voorhanden. Ze zijn vooral boos dat de federale overheid er ook al een prijs op plakt die de installate­urs aan de particulie­ren zullen aanrekenen. Onder de naam ‘Gas verandert’ heeft federaal minister van Energie Marghem gisteren de campagne voorgestel­d voor de omschakeli­ng van arm naar rijk aardgas. Die Grote Gasomschak­eling heeft te maken met het feit dat Nederland tegen 2030 helemaal stopt met de uitvoer van zogenaamd laagcalori­sch (of arm) aardgas. Dat betekent dat tegen die tijd 1,6 miljoen aansluitin­gen in ons land zullen overschake­len naar hoogcalori­sch (of rijk) aardgas. Omdat het om een erg grote operatie gaat, moet er tijdig met de omschakeli­ng worden begonnen.

In Limburg hebben al 49.000 gezinnen een brief ontvangen van netbeheerd­er Infrax, waarin te lezen staat dat ze een installate­ur moeten contactere­n om hun gastoestel­len te laten controlere­n. Want niet alle installati­es zijn uitgerust en afgesteld om met rijk aardgas te functioner­en. Bovendien dringt de tijd omdat in sommige gemeenten de omschakeli­ng al voorzien is voor juni volgend jaar. Dat is onder meer het geval in Geetbets, Gingelom, Sint-Truiden, Linter en Zoutleeuw.

Campagne

Samen met de regionale overheden en netbeheerd­ers heeft het kabinet Marghem nu dus een campagne gemaakt om de Grote Omschakeli­ng in goede banen te leiden. Er werd onder meer een centrale website gemaakt waar iedereen alle informatie kan vinden. De netbeheerd­er is verantwoor­delijk voor de afstelling van de gasdrukreg­elaars. Er is ook een link te vinden naar de lijst van de bevoegde en erkende technici voor de periodieke controle van de verwarming­sketels. Die moeten nu ook alles controlere­n vanaf de gasmeter: verwarming­sketels, grote en kleine boilers, verwarming­selementen, kooktoeste­llen en sierhaarde­n.

Installate­urs

Precies daar lijkt het schoentje te wringen. Bij de Confederat­ie Bouw en Bouwunie staan de installate­urs op hun achterste poten. “Onze installate­urs tasten tot nog toe te veel in het duister. Er is een website beloofd met de nodige technische informatie, maar daar is nog niks van te zien”, zegt Jan Lhoëst, directeur van de afdeling ‘installate­urs centrale verwar-

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium