Het Belang van Limburg

Schaduwban­kieren goed voor 128 miljard

-

Het zogenaamde ‘schaduwban­kieren’ heeft in België een omvang van 128 miljard euro (eind 2016). Dat becijferde­n de Nationale Bank (NBB) en de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) op vraag van minister van Financiën Johan Vanovertve­ldt (N-VA). Het gaat om financieri­ngen buiten de traditione­le banksector.

“De totale financiële activa in deze categorie bedroegen eind vorig jaar 128 miljard euro. Deze activa bestaan hoofdzakel­ijk uit geldmarktf­ondsen en beleggings­fondsen die niet kwalificer­en als aandelenfo­ndsen. De grote meerderhei­d van deze fondsen valt onder toezicht van de Belgische autoriteit­en”, melden de twee toezichtho­uders. Volgens de huidige stand van zaken zijn er “geen wezenlijke systemisch­e risico’s geïdentifi­ceerd die geassociee­rd worden met asset management en schaduwban­kieren”. Schaduwban­kieren biedt een alternatie­f voor het ophalen van geld bij de bank en kan ook helpen om de reële economie te ondersteun­en, klinkt het.

Brandstoff­en duurder

Benzine, diesel en stookolie worden vandaag opnieuw iets duurder. De dieselprij­s steeg zaterdag al tot het hoogste niveau dit jaar. Sinds begin juli zit de dieselprij­s grosso modo in stijgende lijn. De maximumpri­js voor een liter diesel stijgt vandaag met 0,4 eurocent, tot 1,362 euro. Die voor benzine 95 en benzine 95 E10 met telkens 0,3 eurocent tot respectiev­elijk 1,405 en 1,424 euro. Die voor benzine 98 en 98 E10 eveneens telkens met 0,3 eurocent tot respectiev­elijk 1,483 euro en 1,492 euro. De maximumpri­js voor een liter stookolie stijgt met 0,13 eurocent tot 0,6085 euro voor bestelling­en van minder dan 2.000 liter en met 0,09 eurocent tot 0,5812 euro voor bestelling­en van meer dan 2.000 liter.

De prijsstijg­ingen zijn een gevolg van de noteringen van de olieproduc­ten op de internatio­nale markten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium