Het Belang van Limburg

Permanente bewaking in NAC

- Toon ROYACKERS

Het gemeentebe­stuur gaat permanent een bewakingsa­gent laten postvatten in het atrium van het Nieuw Administra­tief Centrum (NAC) in Houthalen-Helchteren. De maatregel komt er nadat het personeel te maken kreeg met erg agressieve bezoekers. De medewerker­s krijgen ook een stappenpla­n over hoe ze moeten omgaan met woordenwis­selingen. Afgelopen zomer werd een juriste aan één van de OCMW-balies nog met de dood bedreigd door een agressieve man. De politie moest hem toen uit het gebouw zetten. Ook twee weken geleden was er nog een kleiner incident. “Het gebeurt helaas nu en dan. De veiligheid van ons personeel is uiteraard een toppriorit­eit”, zegt burgemeest­er Alain Yzermans (sp.a). “Daarom hebben we samen met de vakbond uitgezocht welke maatregele­n het meest geschikt waren. Tegelijk wilden we wel een open huis blijven, waar burgers met al

hun

vragen

Aanspreekp­unt

Ingang afsluiten

terechtkun­nen.”

Of dit ver gaat? Ja, maar we zijn een open huis en we kiezen ervoor om dat te blijven

De oplossing bleek een permanente bewakingsa­gent. “Voor zover ik kon nagaan, zijn we daarmee de eerste in Limburg. Het is ook een serieuze kostprijs van 100.000 euro per jaar. Die houden we onder controle door met een externe beveiligin­gsfirma te werken. De bewaker zal tijdens alle openingsti­jden postvatten bij de ingang, en tussenkome­n indien nodig. Hoort hij geroep of geschreeuw, dan gaat hij de situatie kalmeren. Desnoods is hij het eerste aanspreekp­unt als de politie moet worden ingeschake­ld. Zo’n bewakingsa­gent moet ervoor zorgen dat ons personeel veilig zijn werk kan doen. Maar het is eigenlijk goed voor alle bezoekers van het NAC dat hij een oogje in het zeil houdt. Vanaf volgende week maandag gaan we al met de maatregel van start.”

Ook in het gebouw zelf verandert Alain YZERMANS

Burgemeest­er er één en ander. “We kijken of de bewakingsc­amera’s nog goed zijn afgesteld en we gaan een zij-ingang afsluiten”, aldus burgemeest­er Yzermans. “Door iedereen via de hoofdingan­g binnen te laten behoudt de bewakingsa­gent het overzicht. Ons personeel krijgt een stappenpla­n om te leren omgaan met agressie. Daarin zal staan hoe ze best een gesprek aanpakken waarin de gemoederen hoog oplopen, of hoe ze moeten reageren op een boze telefoon of een snedige mail. Voor enkele van hen komen er vormingsse­ssies. Of dit ver gaat? Ja, maar we zijn een open huis en we kiezen ervoor omdat te blijven. Gelijktijd­ig willen we voor de nodige veiligheid te zorgen.”

 ?? Foto TOON ROYACKERS ?? Vanaf volgende week vat de beveiligin­gsagent al post in het NAC.
Foto TOON ROYACKERS Vanaf volgende week vat de beveiligin­gsagent al post in het NAC.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium