Het Belang van Limburg

Inbrekers breken binnen in vijf winkels via dakkoepels

- Dirk ROEFFLAER

Inbrekers hebben zondagnach­t toegeslage­n op meerdere plaatsen in de Maastricht­erstraat in Tongeren. Ze drongen minstens vijf winkels binnen, telkens via een dakkoepel. Hun aanzienlij­ke buit bestaat uit parfum, sigaretten en geld. Om bij parfumerie­zaak Ici Paris XL toe te slaan, gebruikten de daders de steigers tegen de straatgeve­l van het aanpalende hoekpand in de Vermeulens­traat. Eens op het dak schroefden ze de dakkoepel los om zich vervolgens naar beneden te laten zakken. Ze konden tientallen exclusieve flessen parfum en eau de cologne meenemen. De parfumkete­n wenste niet te reageren omdat het onderzoek nog loopt.

Ook bij Standaard Boekhandel werd een dakkoepel verwijderd, maar de daders lieten zich niet tot in de winkel zakken. Wat verderop in de voornaamst­e winkelstra­at van Tongeren werden nog eens drie winkels bezocht. Hier gingen de dieven via de tuin van het gerechtsge­bouw in de achterligg­ende Predikhere­nstraat.

Profession­als

Door over een drie meter hoge muur te klauteren, raakten ze op een plat dak waar ze opnieuw een dakkoepel losschroef­den. Ditmaal van dagbladhan­del ‘Press Shop’. “Het doet wel iets met een mens wanneer je ’s morgens in de winkel komt en pakjes sigaretten op de grond ziet liggen. Dit moeten profession­als geweest zijn. Dat kan niet anders”, zucht uitbater Lou Thijs. “Ze hebben tegels van het vals plafond verschoven om de bewegingsd­etectoren van de alarminsta­llatie uit te schakelen. Eens binnen hebben ze de achterzijd­e gesloopt van de rekken met sigaretten en dat zonder boven de toonbank uit te komen, want zo bleven ze buiten het oog van de camera. En ze droegen handschoen­en want er zijn nergens vingerafdr­ukken te vinden”. De dieven waren enkel geïnteress­eerd in de gewone sigaretten. De zwaardere merken hebben ze onaangeroe­rd gelaten, net als de pakjes tabak. De dagbladhan­del bleef gisteren de hele dacht dicht. De daders probeerden ook toe te slaan in de aanpalende kledingzaa­k ‘Merken Fashion’, maar daar raakten ze niet verder dan de bovenverdi­eping. Bij kledingzaa­k ‘Steff Line’, daarnaast, lukte het wel. “Hier zijn ze via een koepel in het plat dak binnengera­akt”, weet verkoopste­r Regine Fagard. “Ze hebben de kassa opengebrok­en en zijn ervandoor met het wisselgeld.”

De federale gerechteli­jke politie heeft gisteren alle getroffen winkels bezocht voor een sporenonde­rzoek. In de tuin van het gerechtsge­bouw hebben ze voetsporen aangetroff­en en lege kartonnen dozen die werden achtergela­ten. De daders zijn voorlopig nog op vrije voeten.

Dit moeten profession­als geweest zijn. Ze hebben de bewegingsd­etectoren van de alarminsta­llatie uitgeschak­eld Lou THIJS Press Shop

 ?? FOTO DIRK ROEFFLAER ?? In de kledingzaa­k van Regine Fagard namen de daders geld mee uit de kassa.
FOTO DIRK ROEFFLAER In de kledingzaa­k van Regine Fagard namen de daders geld mee uit de kassa.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium